torsdag 4 februari 2016

Röd som blod

Tiden bara går, och helt plötsligt hade hela trilogin om Lumikki Andersson hunnit ges ut innan jag ens hade hunnit läsa första boken om henne. Men nu så!

Lumikki behöver en stund för sig själv innan skoldagen sätter igång, och eftersom hon har nyckel till skolans mörkrum så går hon dit. Där hänger det mängder av sedlar på tork, sedlar som ganska tydligt tvättats rena från blod.
Det där vill hon inte bli indragen i på några villkor - fast det blir hon ändå. Elisa, Tuukka och Kasper som är de tre ungdomarna som hittade en plastkasse fylld med blodiga sedlar blandar in Lumikki ordentligt, och plötsligt har vi en Lumikki som springer för sitt liv genom snödrivor i skogen med någon efter henne, som blir beskjuten och som till och med blir inlåst i en frysbox. (överhuvudtaget är det ingen bra idé att läsa den här boken en kall dag när du känner dig lite frusen)(tro mig, jag gjorde just det, och filten räckte liksom inte till när jag läste om tjugo minusgrader i Tammerfors)

De där sedlarna hänger ihop med narkotikahandel på hög nivå, och organiserad brottslighet med förgreningar i ett antal länder, och åtminstone andra halvan på boken är riktigt spännande.

Men jag hade svårt för den i början. Lumikki själv är bara för bra. För livserfaren (hon ser liksom på andra människor som någon slags cynisk åttioåring som sett allt och tröttnat), för duktig på att känna igen dofter (kan känna igen ALLA parfymsorter), på att förändra kroppshållning, ansiktsuttryck och därigenom utseende, på att slåss, på datorer... Ja, det är bra och kul med en kick-ass-karaktär på sjutton år, men för mig är hon bara alldeles för mycket.

Fast när jag då väl låter mig dras med i det som händer så bryr jag mig inte lika mycket, och när det sen är dags för den där frysboxen... ja då hejar jag vilt på Lumikkis rådighet och starka ben.


Titel: Röd som blod
Serie: Lumikki Andersson #1
Författare: Salla Simukka
Originaltitel: Punainen kuin veri
Översättning: Mattias Huss
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 13 och uppåt

4 kommentarer:

 1. På gott och ont så tonas Lumikkis superkrafter ner i de andra böckerna. Det jag tycker är mest intressant är egentligen genren. Thrillers i Young Adult-svängen känns sällsynt, eller är det bara jag som har dålig koll? Vet du några andra exempel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kryllar väl inte av dem, men finns några. Magnus Nordin har skrivit, t ex Årstamördaren, och så finns serien om Alex Rider av Horowitz. Men det hade nog behövts fler tycker jag - det är ju en viss skillnad och ett visst hopp från LasseMaja till Harry Hole liksom.

   Radera
 2. jag och min klass skulle säga att boken är svårfattad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni hittade till min blogg och skrev en kommentar, det blev jag glad för!
   Nu var det några år sedan jag läste den här boken, men jag vill minnas att den inte var särskilt lätt att komma in i. Att man var tvungen att förstå en hel del själv om kriminalitet och pengatvätt. Jag tänker att det är en bok som är på gränsen till vuxenbok, och att det nog tydligare kunde anges på utsidan. Har ni (om jag förstår det rätt) som högstadieklass ändå tagit er igenom boken tycker jag att det är bra gjort, heja er!

   Radera