torsdag 11 februari 2016

The Wee Free Men

De är små, de är urstarka, de är blå, de är rödhåriga och ungefär alla har fått näsan knäckt minst en gång i livet. Eller, förresten, livet? Nä, de är redan döda. De har kommit till sitt himmelrike, och belönas här med att göra det de gillar allra mest:
"We are a famously stealin' folk. Aren't we, lads? Whut's it we're famous for?"
"Stealin'!" shouted the blue men.
"And what else, lads?"
"Fightin'!"
"And what else?"
"Drinkin'!"
"And what else?"
There was a certain amount of thought about this, but they all reached the same conclusion.
"Drinkin' and fightin'!"
"And there was summat else," muttered the twiddler. "Ach, yes. Tell the hag, lads!"
"Stealin' an' drinkin' an' fightin'!" shouted the blue men cheerfully.
...ja, ni ser nog ett mönster här?

Deras svärd lyser blått om de kommer i närheten av advokater. De bär kilt, de pratar något som är myyyyycket likt skotska men det kan det förstås inte vara eftersom de inte är skottar. Nä, de är the Nac Mac Feegles, eller ännu hellre The Wee Free Men. (de är fria, de har "Nae king! Nae quin! Nae laird! Nae master! We willna be fooled again!") Och de är den absolut största behållningen med den här boken, första i serien om Tiffany Aching. Det är fortfarande Skivvärlden, men dessa är ungdomsböcker som skiljer sig en del från Pratchetts vanliga vuxenskivvärldsböcker. Handlingen är lika utflippad som i de andra böckerna, men här finns bara en storyline att hålla reda på, inte lika många karaktärer och så är huvudpersonen ännu bara nio år gammal.

Jag gillar det här. Mycket! Tiffany Aching är en praktisk och smart ung dam som alltid har en bit snöre i fickan och ser saker för vad de är. Hon ska bli häxa när hon blir stor (hon tycker att de är de enda i sagoböckerna som det verkar vara någon reda med) - men tvingas att bli det redan nu när sagovärlden verkar invadera den här världen med diverse monster och när dess drottning kidnappar Tiffanys lillebror. Till sin hjälp får hon då dessa små blå krigiska män som verkar anse att hon är deras egna nya tama häxa (eller "hag" som de kallar henne) nu när hennes mormor är död.

Jag lyssnade på The Wee Free Men som ljudbok, uppläst av Stephen Briggs, och det blev faktiskt smått fantastiskt eftersom han låter de små blå prata rejäl skotska. Det tog en stunds lyssnande innan jag ens hängde med på vad de sa - men efter ett antal crivens och I kicked meself in ma ein heid! så lossnade det. Det roliga var ju att jag parallellt med att jag lyssnade på den här också läste åttonde boken i Outlander där det ju förekommer en eller annan högländare med eller utan kilt, så jag hörde liksom de små blå männen i huvudet när jag läste Jamies eller Ians repliker...

Så även om jag ibland tyckte att det blev lite väl mystiskt när Tiffany & Co befann sig i den där andra Drömvärlden (drömmar och drömmar i drömmar blandat med minnen och...) så hade jag mycket roligt på mina långa kvällspromenader. Det blir fler ljudböcker med Tiffany Aching och the Nac Mac Feegles, lita på det!

Titel: The Wee Free Men
Serie: Discworld: Tiffany Aching #1
Författare: Terry Pratchett
Ljudbok - uppläsning: Stephen Briggs
Utg år: 2003
Förlag: Doubleday
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 12 år och uppåt (ja, den finns på svenska också, kolla på ditt bibliotek)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar