söndag 14 februari 2016

Vem som helst utom Ivy Pocket

En riktigt härlig äventyrsbok med fina illustrationer! Jag gillar den här!
Precis i början hade jag lite svårt för huvudpersonen Ivy Pocket och tyckte hon var lite flåshurtigt rödkindad liksom med alla de här fantastiska egenskaperna hon tycker att hon har (ifall det är så att man skulle råka glömma dem så finns det bilder på en hel del av dem på insidan av bokens pärmar...plus en hoper andra som inte ens får plats i handlingen): de medfödda instinkterna hos en hemlig agent, ett lejon, en ung Sherlock Holmes och allt vad det är. Och så det att hon inte alls kan förstå hur andra kan ta illa upp när hon berättar sanna saker för dem så som att de är tjocka, gamla, skrälliga, hopplösa, skräniga, dreglar när de äter. Takt är inte en av Ivy Pockets medfödda instinkter, vill jag lova. Inte list heller, hur mycket hon än tror det själv, eftersom hon väljer att bli vän med och anförtro sig åt Bokens Extremt Uppenbart Skurkaktiga Person 1A.

Men ju längre jag läste desto mer gillade jag denna osmidiga och lögnaktiga tjej, som ju dock aldrig står svarslös och som alltid raskt tar tag i alla situationer (och förvandlar dem till total katastrof). Längst innanför alla suveräna egenskaper och alla uppbyggda försvar av extremt självförtroende finns det en liten tjej som blev övergiven av sin mamma på ett barnhem när hon var liten, och hon har aldrig förstått varför.

Storyn är bara att älska. Ivy Pocket får i uppdrag att föra ett dyrbart halsband (med en diamant som kallas Klockdiamanten) från Paris (från en hertiginna som i kapitlet efter blir mördad och sedan kommer tillbaka som spöke) till Butterfield Park i England för att där ge det till Matilda Butterfield på hennes födelsedagsbal. "Det ska väl inte vara så svårt att lämna en fånig gammal diamant på Butterfield Park." som Ivy sammanfattar det hela - men det är det om man betänker att den där diamanten nog har någon slags förbannelse, och att det är ett antal skumma figurer som vill komma åt den. Och redan på båten mot England gör Ivy det som hon uttryckligen är förbjuden att göra: provar halsbandet på sig själv. Ouuups...

Förutom storyn med alla dess hemligheter så gillar jag miljön: ett engelskt gods inklusive butler, bibliotek, lusthus, kristallkrona, guvernant och hela konkarongen. Och så lägger vi till några spöken, och några små mordiska varelser som ser ut som munkar fast kanske max en halvmeter höga eller så. Och illustrationerna! Svartvita, påminner lite om Tim Burton.

Möjligen kan 9-12-åringarna som är målgruppen tycka att boken är lite för tjock - men hoppas de ger den en chans och kommer in i läsningen av den för då är det svårt att slita sig. Man måste få reda på hur allt hänger ihop! Och faktiskt är det ju så att vi inte riktigt vet vem Ivy Pocket är när boken är slut. Det finns flera böcker om henne, hoppas Modernista översätter dem också!


Titel: Vem som helst utom Ivy Pocket
Författare: Caleb Krisp
Illustrationer: Barbara Cantini
Originaltitel: Anyone But Ivy Pocket
Översättning: Lena Karlin
Utg år: 2016
Förlag: Modernista
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar