onsdag 6 september 2017

Inatt jag drömde

På sommarkollot ligger Malik vaken medan kompisen Elias snarkar som besatt. När Malik rest sig upp för att faktiskt ruska Elias vaken (så att han själv äntligen kan få sova) upptäcker han en strimma ljus ovanför Elias huvud. En strimma han själv dessutom kan dra i med sina händer, öppna så mycket att han kan sticka in huvudet och kolla. Kolla på vad? Jamen världen som finns där på andra sidan! Där sitter Elias och fiskar vid en å tillsammans med en man. När hela Malik kryper igenom strimman och dunsar ner bredvid ån verkar Elias lite besvärad: "Vad gör du här?"

Det där är Elias återkommande fiskar-med-pappa-dröm han haft sedan pappan gick bort för två år sedan, och nu dyker helt plötsligt Malik upp i den. För så är det: strimman ovanför Elias huvud är en väg in till drömvärlden, och Malik kan gå in i den. Inte bara via Elias dröm - nej, alla som sover får strimmor ovanför sina huvuden, och genom alla strimmor kan Malik gå ut och in. Så Himla Coolt! Så Himla Bra Att Impa På Brudar Med!! Så det gör han. Sira, tjejen han är smygkär i, får veta hans hemlis (även om hon inte tror på honom först). De besöker Siras lillasysters dröm, som utspelar sig i ett galet My Little Pony-land med lilafärgade hästar som sjunger och åker rullskridskor eller vad det nu är de brukar hitta på, de där pastellfärgade rackarna med förvuxna manar. Kul? Jo... ända tills den där strimman som är vägen tillbaka till verkligheten håller på att stängas eftersom personen som drömmer håller på att vakna. Gah!

Här finns fler komplikationer än drömstrimmor som stängs. Jodå. En statsminister som ser Helt Nya Utvecklingsmöjligheter. En person som använder ett paraply som vapen. En man som drömmer om vapen och krig (och ja, Malik går in genom hans drömstrimma vilket ju kan bli ganska farligt). Men också vanliga tonårskomplikationer som att vara tvungen att stanna nere i vattnet eftersom tjejen man är kär i är så himla snygg i bikini eller att hantera ilskna föräldrar som nog inte kommer att köpa jag-går-in-i-andras-drömmar-grejen.

Mårten Melin har fantasi. Verkligen! Men det är det att han kan passa in all den där fantasin och alla overkligheter och knäppigheter till helt vanliga killar och tjejer i vår egen vardag som gör honom så infernaliskt bra. Och att han dessutom gör det med ett lättläst språk och ett driv i berättandet!

Titel: Inatt jag drömde
Författare: Mårten Melin
Utg år: 2017
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar