onsdag 9 maj 2018

Mödrarnas söndag

Jag började med att lyssna på den här som ljudbok, men fick raskt ge upp det projektet efter någon halvtimme eller så när jag inte fick grepp om vare sig personer eller handling eller någonting. Vissa böcker fixar jag liksom inte att lyssna på, och det här var en sån. Så jag började om i pappersboken, och nu gick det bättre.

Det här är mer en bygga-ihop-själv-bok med stillsamma ögonblick, funderingar, antydningar och små detaljer som får berätta helheten. Och när jag väl fick det framför mig som text (i en bok jag kunde bläddra i, vilket behövdes när jag behövde klura ut vem som var vem och varför) så tyckte jag rätt mycket om den. Allra mest för miljön (engelsk landsbygd) och tiden den skildrar (åren precis efter första världskriget när världen sörjer alla förlorade män, söner och fäder).

"Mödrarnas söndag" är den dagen på året tjänstefolket i de stora hushållen får en dags ledigt för att åka och hälsa på sin familj - men i den här boken är det händelserna under denna enda söndag som står i centrum. Vi får dagen i ganska stor detalj, med minnesbilder bakåt och den allvetande berättarens rapporter av vad som kommer att hända långt fram i tiden. Husan Jane Fairchild har alltså en ledig söndag, men eftersom hon är föräldralös åker hon inte hem till någon mother. I stället hade hon tänkt sätta sig i trädgården med en bok. Eller kanske åka ut och cykla lite. Men vid frukosten ringer sonen på granngodset och ber henne komma. Jane och han har i hemlighet varit ett älskande par i många år, men nu ska han gifta sig (med någon annan, alltså) så det här är kanske sista chansen för Jane och honom att träffas och få ligga med varandra.

Som sagt - det är stillsamt och rätt fragmentariskt. Inte ens sexet får vi läsa om - det har precis skett när boken börjar. Men det rör sig väldigt mycket under ytan. Så mycket sorg... Paul Sheringham är enda överlevande sonen av tre i sin familj, och i huset Jane jobbar finns det bara tysta, tomma rum kvar förutom föräldrarnas.

På dryga 150 sidor får Graham Swift in en tidsanda, många människoöden, dramatik och sorg. Det är snyggt gjort och jag är imponerad.


Titel: Mödrarnas söndag
Författare: Graham Swift
Originaltitel: Mothering Sunday
Översättning: Hans-Jacob Nilsson
Utg år: 2017
Förlag: Albert Bonniers förlag
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Den här boken är en av de allra bästa som jag läste förra året. Fantastisk helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar trivas med längre romaner, men här blev det så perfekt gjort med det koncentrerade innehållet, gillar det.

   Radera
  2. Otrevlig att skriva som anonym, missade visst att visa vem jag var, ber om ursäkt.

   Radera
  3. Ingen fara! Jag har nu å andra sidan inte sett din nya kommentar förrän nu, haft problem med att email-aviseringarna från bloggen bara upphörde.

   Radera