tisdag 15 maj 2018

The Innocent Mage

"The Innocent Mage" ifråga är en viss ung fiskare vid namn Asher. Han kommer i början på boken till staden Dorana där han på ett år tänker sig tjäna ihop så mycket pengar att han har råd att köpa en egen fiskebåt att sedan bräcka sina äldre och jobbiga bröder hemma i byn med. Magi är verkligen inget han sysslar med - han är en olken, folket som bodde i landet Lur först innan ett annat folk, doranerna, invaderade dem norrifrån, slog sig ned för gott samt byggde en rejäl, magisk mur som gräns norrut för att skydda sig själva (och, OK då, olkenmänniskorna också) mot de med-doraner som blev kvar där hemma och krigade ihjäl sig mot varandra.
Och doranerna har magi. Det är liksom en del av dem och något de har och gör lika naturligt som att andas. Men det är, tycker de, deras grej, och olken får vid dödsstraff inte prova på någon slags magi alls. Doranerna bestämmer, kungafamiljen är doraner, doranerna har magin - och olkenfolket jobbar på ungefär som de alltid har gjort.

Well. Asher kommer alltså till Dorana för att tjäna pengar. Av en händelse råkar han hamna i prins Gars väg, och blir sedan raskt anställd av denne för en rejäl lön. Trots att Asher vare sig har utbildning, vana, hyfs eller fina referenser. Framför allt har han ingen hyfs.

I landet Lur finns en super-super-duper-jätte-mega-hemlig cirkel av olken-magiker. Jodå, för visst fanns det magi i landet Lur innan doranerna kom dit. Men nu är det ju bara doranernas magi som gäller, alltså fick olken-magikerna under gångna århundraden gömma sig och utöva sin magi i yttersta hemlighet (dödsstraff och allt det där...). Deras rättesnöre är en gammal profetia, som säger att landet Lur i de yttersta dagarna ska räddas av en viss innocent mage som ska komma till Dorana, ovetandes om sitt öde. (Ja, ja, guess who...?) Deras orakel, Dathne, har till och med drömt om Asher, så hon vet hur han ser ut. Så när Asher nu kommer trampandes på sitt lantliga innocent-vis på stadens gator så har jättejätte-hemliga-magikercirkeln fullständig koll på honom.

Det här är en bok på dryga 500 sidor, och ovanstående är ungefär hela bokens handling i ett sammandrag. Asher kommer till stan, blir anställd av prins Gar, bär sig illa åt men blir ändå kompis med Gar, bevakas av hemliga magikerna, och så får vi lära känna kungafamiljen. Och Ashers häst. Och mycket mer händer faktiskt inte. Inte egentligen. Asher får inte ens uttala en endaste innocent spell  i hela boken (men ett antal svordomar, eftersom han är så himla oskyldigt ohyfsad). Och det borde ju vara rätt trist, det hela. Och ja, ganska segt är det ibland - ändå gillar jag boken. Jag gillar människorna som är med, kan inte släppa Asher och Gar (eller hästen). Så jag ska fortsätta med seriens avslutande del The Awakened Mage ganska omgående (det är bara två delar i serien). Särskilt mycket måste jag det eftersom författaren har gjort ett absolut no-no-fy-skäms-så-där-får-du-INTE-göra slut på den här boken. Ett slut som är så onödigt abrupt att jag blir förbannad. Och som alltså gör att jag definitivt måste fortsätta läsningen riktigt snart.


Titel: The Innocent Mage
Serie: Kingmaker, Kingbreaker #1
Författare: Karen Miller
Utg år: 2007
Förlag: Orbit
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Det låter faktiskt lockande. Ibland behöver man inte mer än en lagom lunk i trevliga karaktärers sällskap, något jag känner skulle passa mig bra just nu. Fortfarande bokbakis efter Illuminae.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också bokbakis fortfarande - ska nu försöka bota det genom att testa en annan sf-serie av Amie Kaufman. (These Broken Stars) Får se om det är att "puttin out the fire with gasoline" typ.

      Radera