måndag 21 maj 2018

The Next Together

Jag har varit nyfiken på den här ett tag eftersom den skulle handla om ett och samma par som reinkarnerades genom århundradena, alltid blev kära i varandra men alltid fick skiljas åt pga diverse dramatiska omständigheter. Jag tänkte att det kunde vara ungefär som i de fyra första böckerna av Katherine Kerr Deverry-serier (alltså Daggerspell, Darkspell, Dawnspell och Dragonspell) där karaktärerna återföds tills de kan få göra det de var menade att göra i sina första liv. Ungefär. Tidsresor, olika tidsåldrar, reinkarnationer och sånt där brukar bli lite komplicerat, och ibland älskar jag det och ibland blir jag bara helt knas och trött.

I The Next Together har vi Matthew och Katherine som blir kära i varandra, blir ihop och skiljs åt gång på gång genom olika liv. Vi får läsa om dem 1745 när jakobiterna med Bonnie Prince Charlie i spetsen belägrar Carlisle där Matthew och Katherine befinner sig. Krig, kanoner och dramatik. Vi får läsa om dem 1854 när de befinner sig på engelska sidan i krimkriget, i ett arméläger. Krig, kanoner och dramatik. Och så har vi 2019 där vi faktiskt aldrig får "träffa" dem utan bara följa deras liv när de som gifta kommunicerar via lappar på kylskåpet, mail och sms. Det är inte krig ännu men snart (England mot resten av Europa i den här historieversionen), det är inte kanoner men väl biologiska vapen, och det är mycket dramatik. De är väldigt kära. Och så till sist har vi framtids-Matt-och-Katy 2039 som blir kära i varandra när de på samma universitet studerar kemi. Det skulle kunna bli krig (England och Europa är inte riktigt sams än) och dramatik - om inte Matt och Katy listar ut varför 2019-års Matt och Katy blev skjutna och vad de upptäckte då.

Krig, kärlek och dramatik och många roliga lappar. Jag borde, borde verkligen gilla det här. Men jag gör inte det - jag väntar och väntar boken igenom på att jag ska börja åh-jag-gillar-så-spännande-vill-läsa-läsa-läsa! men det kommer aldrig och det har tagit mig evigheter att ta igenom pga att jag aldrig blev särskilt intresserad. Jag blandar hela tiden ihop kärleksparen i de olika tidsåldrarna (fast, ja, de är ju liksom samma fast ändå inte), jag tycker att alla fyra paren tenderar att allihopa låta och bära sig åt som två tonåringar från sisådär 2015, jag känner inte det där pirret i en riktigt bra kärleksroman eller spänningen i en det-är-krig-och-dramatik-roman, jag ser inte de historiska miljöerna framför mig och ... ja, så blir jag duktigt irriterad när boken är slut och jag inte har fått svar på den viktigaste frågan av alla: varför? Eller så tycker jag inte att jag får ett tillräckligt bra svar på den, i alla fall.

Alltså: det borde ha klickat mellan mig och den här boken. Det gjorde det inte. Så är det ibland.


Titel: The Next Together
Författare: Lauren James
Utg år: 2015
Förlag: Walker Books
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar