fredag 15 november 2019

Hästen på Vinga

Lovis rider på ridskola, men har inte råd att skaffa egen häst. Hon vill tävla, men får inte låna ridskolehästarna till det och är avundsjuk på privatryttarna och deras hästar. En del av dem har till och med flera stycken medan hon själv inte ens får låna någon. Hon är ju duktig på att rida, och vill också tävla och träna med privat tränare! Hon vill! 

Och så visar det sig nu att hennes släktingar, hennes mormors morbror och moster, i alla år har ägt och drivit stallet och ridskolan Vinga. Fast innan Lovis ens var född. Eller, ja, hon har besökt stallet en gång när hon var liten, och fick då sitta på en ponny och ledas runt, älskade det och ville aldrig sluta. Hon minns inte själv detta, men kanske var det då hennes stora kärlek till hästar föddes?

Bra och fantastiskt... eller? En hel hästgård i släkten? Jodå, det hade det kunnat vara. Men nu är det så att Viktor, mormors morbror, är ensam kvar där, och nu dessutom så gammal och dement att han ska flytta till ett äldreboende. Lovis, mamma och moster ska åka dit och hjälpa honom att tömma huset. Lovis drar direkt ut till stallet, går runt och känner sig som hemma direkt - allt är i perfekt skick. Bara helt tomt på hästar. Och hur fint och bra det än är - så ska Vinga säljas. Ingen släkting har tid eller råd att ta sig an en stor gård som den. Lovis är såklart ledsen och vansinnigt arg för detta, men det hjälps inte. Stall Vinga ska säljas, och livet är så fruktansvärt orättvist.

Jag tror många kan känna igen sig i Lovis hästliv - den där längtan efter att också få ha en egen häst, att inte bara få ha ridskolehästarna till låns på lektionerna, att kanske inte ens få peta på hästarna utöver lektionstiden pga stränga skötarsystem. Att inte ha råd - medan andra alltså både kan ha en, två eller flera hästar och dessutom råd med personlig tränare. Tänk då om det skulle uppenbara sig ett helt stall som liksom bara hade varit ens eget? Favoritdagdrömmen...

Titel: Hästen på Vinga
Författare: Malin Eriksson
Utg år: 2019
Förlag: Opal
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar