fredag 1 november 2019

Vi är superstars!

En bok med sporten i centrum - om att få pröva in i olika lag, om extra träning över sommaren, om vilka som är bäst och vilka som försöker men inte riktigt räcker till, om lojalitet och om vänskap som prövas när bästisen är lite bättre än en själv och får komma med i ett bättre lag, om att leva, andas och drömma sin sport. Det som lyfter den här boken och gör den speciell och annorlunda är att sporten det handlar om är cheerleading.

Jag har fått veta massor om cheerleading jag inte visste förut: att det krävs kondition, styrka men också vighet och rytmkänsla, att det är en kombination av akrobatik, volter, dans och hopp så träningen är stenhård med många tekniska moment att klara av (och våga).

Boken börjar med att bästisarna Gabbi och Ellen går på en s.k. tryout, alltså en provträning där tränarna kollar vad alla kan så att de kan göra gruppindelningen inför nästa år. Gabbi är så nervös, och hoppas innerligt att de bägge blir uppflyttade i Spotlights som är level 2. Men för att bli det behöver hon själv klara att göra "flickis", dvs en flick-flack-volt. (Det finns en ordlista i början av boken som förklarar alla cheerleading-termer) Ellen har inga problem med flickis, och drömmer egentligen om att redan få komma med i Stardust, gruppen som är level 3. Om hon kan göra en salto? Hon är duktig nog, väldigt duktig faktiskt. Men Gabbi hoppas alltså på att bägge ska flyttas upp i samma grupp, fortfarande träna och tävla tillsammans och vara best friends forever i allt.

Vänskap, skola, vardag, jobbiga syskon men framför allt: tävling och träning i sporten cheerleading.

Titel: Vi är superstars!
Författare: Malin Stehn
Illustrationer: Elin Jonsson
Utg år: 2019
Förlag: Opal
Köp den till exempel här, här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar