Mormor bor i ett eget litet hus i trädgården som hör till Malin och Bosses hus, och de tycker om att hon bor nära dem. Senaste tiden har dock mormor börjat bli lite förvirrad, glömmer saker och förväxlar saker. Allra värst är att hon de senaste nätterna verkar ha börjat gå i sömnen, eller så har hon något annat mystiskt för sig. Hon går ut, och kommer tillbaka med jord på stövlarna. Malin och Bosse håller sig nu vakna en natt och följer efter henne när hon går, för att se vart hon tar vägen.
De hittar henne vid familjegraven, som just nu står öppnad eftersom en äldre släkting ska begravas. När de frågar mormor varför hon är där så säger hon att hon måste få veta om "hennes pojke är där". Vilken pojke? undrar Malin och Bosse, eftersom deras mamma är enda barnet. Men mormor envisas, och kräver högljutt att Malin och Bosse ska hjälpa henne öppna den lilla barnkista som nu kan nås när graven är öppen.
Det är Lukas kista, enligt den lilla bortglömda gravstenen intill den stora familjestenen. Lukas, som föddes 1923 och dog 1936. Och när Malin och Bosse trots allt hoppar ner i graven och öppnar hans kista - så är han inte där. Kistan är fylld av tegelstenar.
Vem var Lukas? Varför säger mormor att han var hans lille pojke? Och vad hände med honom, om nu kroppen inte ligger i kistan?
Detta verkar allra först vara en skräckbok, med en tom grav och kistöppning mitt i natten. Det är det inte. Riktigt otäck är den förvisso, men det har inte ett dugg med spöken att göra. Malin och Bosse kommer Lukas och hans öde på spåren, och vi får följa med till ett mentalsjukhus och läsa om behandlingsmetoder för barn och vuxna där på 1930-talet. Den här boken utspelar sig 1965 (lite annorlunda att läsa om det, med namn på barn som "Bosse", att det inte är helt självklart att deras mamma har ett deltidsjobb och att en annan mamma har körkort och egen bil) och mentalsjukhuset i fråga är fortfarande i drift.
Jag känner igen både teman och personer från Camilla Lagerqvists tidigare Cirkusflickan och Den vita döden men den här boken är helt fristående. Jag gillar den, och både fascineras av och ryser av sjukhusbeskrivningarna.
Titel: Pojken i graven
Författare: Camilla Lagerqvist
Utg år: 2019
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här, här eller här
För vem? ca 9-12 och som högläsning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar