fredag 7 augusti 2020

Sagan om Isfolket 9: Den ensamme

Jag läser om hela Sagan om Isfolketoch den här gången bloggar jag om dem också. Ett kort inlägg om varje bok, och inläggen är fyllda av alla möjliga spoilers och avslöjanden eftersom jag skriver för de som liksom jag själv redan har läst och vill minnas tillbaka (kanske själva bli sugna på att också läsa om).


Den ensamme i titeln är Mikael Lind av Isfolket, och han är det i dubbel bemärkelse. Dels är han ensam eftersom han liksom kommit bort från Isfolkssläkten och vuxit upp som fosterbarn i andra familjer. Han är den son som blev föräldralös när Tarjei blev dödad av Kolgrim, och som växte upp först på diverse tyska slott och sedan i Sverige, nära hovet (som fosterbror/fosterson till Marca Christiana som är gift med en högadlig Gabriel Oxenstierna), men som inte får kontakt med sin Isfolkssläkt förrän i vuxen ålder.
Dels är han ensam i sitt sätt att vara, har aldrig känt sig höra till och känner sig ensam även när han är med vänner och familj. Detta är något han brottas med hela tiden, och ett tag blir det någon typ av depression med ångestattacker och dödslängtan som han kopplar till en skräckupplevelse på ett gammalt slott i Livland. Vi får läsa om den, hur  han på ett till synes ödsligt slott möter en familj som gömmer sig och en kvinna som ber honom om hjälp. Familjen visar sig vara skurkaktiga typer och kvinnan visar sig nog vara ett spöke, och sedan bär Mikael på "ett mörker" och är rätt gnällig och synd om í hela boken. Han är också gift med en fransk grevinna, Anette, som är paniskt rädd för sexliv och okyskhet och vad som inte passar sig. Dock lyckas de få en son, Dominic, som har gula ögon och verkar ha ovanliga krafter.

Jag mindes den här boken från första läsningen, men hade för mig att Mikael dog i ensamhet och depression utan att aldrig få träffa sin norska släkt. Därför blev jag nu glatt överraskad över att han faktiskt både får resa till dem i Norge och träffa dem alla, och bli själsligen läkt och leva vidare i sitt märkliga äktenskap med Anette. De bor i Sverige, fortfarande med nära anknytning till hovet och de högre kretsarna.

Tiden är ca 1650-tal, och Mikael får som kapten i svenska armén (han hatar verkligen krigslivet, det är en del av hans problem) vara med när Karl X Gustaf tågar över Bältens is och intar Köpenhamn. Överhuvudtaget är det en hel del om 30-åriga kriget i den här boken också.

Titel: Den ensamme
Serie: Sagan om Isfolket #9
Författare: Margit Sandemo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar