onsdag 12 augusti 2020

The Priory of the Orange Tree

Det är drakar med i den här boken. Egentligen kan man tycka att drakarna kanske är bokens kärna, eftersom världen är uppdelad ungefär efter vad människorna tycker om drakar (och ja, det är ett hav emellan också), och eftersom själva Onda Hotet Som Vill Förgöra Människorna Och Världen är en läskig giganto-drake. Ändå blir drakarna mest till bakgrundsfigurer - det är människorna och deras relationer som är det viktiga i den här rejäla tegelstenen till fantasybok. (fast scenen som är på bokens framsida, med en drake som sitter omslingrad runt ett slottstorn och skriker otrevligheter åt människorna där nere, den är med i boken och kommer dessutom ganska tidigt i handlingen)(det är INTE den som är läskiga giganto-hot-draken)

I "West" avskyr man alla drakar. Här är också drakarna fullständigt livsfarliga, sprutar eld, är onyanserat onda och vill bara döda och förstöra och vara allmänt elaka av födsel och ohejdad vana. I "East" tillber man i stället drakarna som gudar. De är mer vattendrakar, utan vingar (men de kan flyga), kloka och rättvisa och modiga, och här finns det drakryttare som delar sina liv och allt med sina drakar. Det förekommer i det närmaste ingen kommunikation eller handelsutbyte mellan West och East - det är också så att drakarna i West sprider en dödlig sjukdom bland människorna som East absolut inte vill få in över sina gränser.

Vi får omväxlande följa fyra berättarperspektiv: Ead, hovdam i den innersta kretsen kring Inys drottning Sabran. Loth, adelsman, också normalt vid Sabrans hov men i större delen av boken ute på diverse äventyr. Tané, som hela livet tränat för att bli utvald som en av få drakryttare, och så Niclays Roos, alkemisten som lever i exil.

Hemskt-elake-och-store-ond-draken har varit borta från världen länge, men nu anas tecken på att han kan vara på väg att vakna upp ur sitt magiska fängelse. Ganska jättetydligt tecken är att alla de där eldsprutande elaka drakarna i West blir allt fler, plus att de alla faktiskt skryter om att den onde är på väg tillbaka. Människorna har i vanlig ordning nog med sina egna bekymmer av olika slag och vill inte riktigt ta till sig att världen är på väg att gå under. Utom ett fåtal framsynta personer förstås, så där som det brukar vara i fantasyböcker. (det är dock inte dessa personer som är huvudpersoner) Hur ska detta ondskans uppvaknande stoppas? Hur? Hur? Tja, till att börja med borde kanske West och East börja samarbeta? Fast det känns omöjligt och jobbigt och inte ens att tänka på.

Detta är alltså en koloss till bok på dryga 800 sidor - men vi får en hel och avslutad berättelse vilket jag gillar. Jag tycker också om världen vi får läsa om, särskilt de olika religioner som finns och strider mot varandra, och baseras på gamla legender och myter som vi senare får veta mer om hur de egentligen gick till. Det tar ett bra tag, nästan hundra sidor, innan jag kommer in i boken eftersom det är många personer, miljöer och annat att hålla reda på, och jag var lite osäker på om jag ville vidare där ett tag eftersom jag inte riktigt lärde känna personerna tyckte jag. Men sen! Sedan tog det fart, och blev riktigt bra! Många, många "jamen...jaha, var det så det hängde ihop?!"-stunder, och också många helt abrupt överraskande scener, en hel del action men inga utdragna trista battle-scener att traggla igenom. Några sega partier gjorde att jag nog tycker att boken hade räckt om den var på kanske 600 sidor, men absolut tycker jag att alla älskare av episk fantasy ska ta sig an den här, det är den absolut värd.

Och titeln, då? Vad är det för apelsinträd, och är det ett kloster eller vad handlar det om? Jo, det är ett sällskap väldigt vältränade och farliga nunnor, eller "sisters", som i hemlighet behärskar magi och vars specialitet är att ha ihjäl drakar. Ead, en av bokens huvudpersoner, är i hemlighet en av dessa systrar, och hennes uppgift vid hovet är helt enkelt att skydda drottningens liv. Och mer, men det är rätt komplicerat. 800 sidor komplicerat.


Titel: The Priory of the Orange Tree
Författare: Samantha Shannon
Utg år: 2019
Förlag: Bloomsbury
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar