måndag 9 september 2013

De skandalösa

Jag bara måste inleda det här inlägget med vad min tolvåriga dotter sa om den. Hon frågade vad den handlade om, och jag sa att "det är i Sverige på 1600-talet och det är romance" varpå hon torrt kommenterade att "vadå? sitter de och visar anklarna för varandra då, eller?"

Jo. De visar anklarna för varandra. Och vristerna. Och resten av kroppen. Och mer än visar, faktiskt. Det är ångande sex. Och romantik. Och jag får precis vad jag förväntade mig av den här boken - storartad underhållning.

Miljön är alltså svenskt 1600-tal. Peruker, enormt påkostad inredning (ja, alltså, i den här miljön som ju är en annan dimension än alla "de vanligas" hem och vardag), klänningar, utsökta bakverk, Karl XI, moucher och baler. Magdalena Swärd kommer till Wadenstierna slott där greve Gabriel Gripklo för ett par veckor samlat de yppersta, rikaste och finaste för nöjen och dans. Meningen är att han ska välja sig en fru bland de lämpliga unga damerna som också är bland gästerna. Magdalena är definitivt inte en av de yppersta, finaste och rikaste. Hon är utfattig, och även om hennes föräldrar väl var rätt OK och hon själv har fått en bra utbildning så har hon nästan hela uppväxten varit föräldralös och fått bo hos släktingar. Nu är hon en "överårig nucka" (26 år) och har fått följa med till Wadenstierna som förkläde åt den unga adelsfröken Venus Dag och Natt (som givetvis är ute efter äktenskap med greve Gripklo).
Nästan det första hon gör är att gå vilse på slottet, och hamna i ett avlägset beläget rum där hon träffar en spritt språngande naken dam som med näsan i vädret tar på sig en sjal och sveper ut ur rummet. Kvar finns en säng. I sängen ligger en man, också helt naken, och väldigt beredd på sex skulle man väl kunna säga. Han är fastbunden i sängstolparna. Magdalena försöker titta överallt utom på mannens kropp och det hela blir väl lätt pinsamt. Det där är första mötet mellan Magdalena och Gabriel, och de konstaterar att de nog inte är riktigt varandras typ. Milt sagt. Depraverad greve med skandalösa sexvanor och mycket dåligt rykte möter överårig nucka i formlösa bruna kläder, håret i hårt åtdragen knut och hela uppenbarelsen som bara skriker "jag är moraliskt högtstående!".
Och det är klart att det blir romantik och sex och skandal och nattliga bad med rosenblad och ankelvisning och tårar och höjda ögonbryn och ännu mer sex. Och kyssar. Och fingrar långsamt dragna i klänningskanten. Och jag sträckläser och är helt såld.

Visst - jag skulle kunna ha invändningar. Jag skulle kunna säga att det här med 1600-talsmiljön liksom mest är en målad fond i bakgrunden, och kläderna mest är maskeradkostymer. För människorna känns inte särskilt 1600-talsmässiga. Jag skulle också kunna klaga över karaktärernas inkonsekvens, att de först deklarerar allt det de tror på och står för och lever för - sorger och livsuppfattningar och sånt. Bara för att några sidor senare göra precis tvärtemot allt det.
Men jag gör inte det, för jag tyckte så mycket om att läsa storyn. Jag ville ha romantik och sex, och lite käck historisk miljö, och jag fick precis vad jag förväntade mig och behövde och jag läste ut boken på ett par timmar och var helt förnöjd.

Lite kul är det när jag jämför med den boken jag läser samtidigt (den som fick pausas lite för 1600-tals-sexet): Jane Austens Emma som jag gör en omläsning av inför en träff med min Austen-bokcirkel. Jösses. Här visas det inte ens anklar. Det på sin höjd dansas och konverseras. Tänk om Jane Austen hade fått läsa Simona Ahrnstedt - undrar vad hon hade tyckt?

Titel: De skandalösa
Författare: Simona Ahrnstedt
Utg år: 2013
Förlag: Damm Förlag
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar