tisdag 17 september 2013

Det osynliga godiset

Det här är humor i Familjen Monstersson-anda. (som jag älskar - se här vad jag har skrivit om en av dem) Böckerna om Familjen Monstersson är börja läsa-böcker. När barnen sedan har blivit duktigare på att läsa och vill ha tjockare böcker - ja då kan man sätta Det osynliga godiset i händerna på dem. Och fler böcker om Villa Månskugga - för det verkar som att det ska bli en serie? Då blir jag glad, för det här är rolig läsning och lättlästa knasroliga kapitelböcker för barnen som precis fått flyt i läsningen behövs alltid.
(och sen, när de vill ha ännu lite tjockare och svårare böcker, så kan de fortsätta med böckerna om Stickan av Guy Bass, eller Korpmysterierna av Sedgwick, eller Hemligheten på Crampton Rock-böckerna av Mould, eller böckerna om Familjen Skum av Umansky...)

I villa Månskugga bor alltså familjen Skrämsson. Läskiga är de inte, utan det tillhör liksom de trygga kvällsrutinerna att säga godnatt till farbror Knota som bor i farfarsklockan (han trivs bättre där än i den gamla tråkiga mossen han bodde i ensam i tusentals år) och kolla så att krokodilen i badkaret har det bra. Även om tvillingarna Aron och Nora faktiskt tycker att Blå Frun i gästrummet är rätt läskig så gillar i alla fall farmor att småprata med henne om kvällarna innan hon går till sängs. Och trots spöken och annat så uppskattar den här familjen precis som alla andra familjer att pappa Skrämsson svänger ihop något chokladkakegott att äta "till kvällsmyset". Men ibland räcker inte kakor att stilla sötsuget. Ibland bara måste man ha godis. (och ja, just här tycker jag att boken är väldigt realistisk, faktiskt) Och det brukar vara så att när farmor kommer på besök så har hon alltid väldiga mängder godis med sig. (himla trevlig farmor, det där. Sån ska jag bli.)

Så även denna gång. När farmor anländer (på en flygande matta) så har hon med sig en gigantisk säck "Makaber-mums". Alla äter tills de får ont i magen (nja, inte Hedvig, hon är duktig nog att sluta i tid, hon). Pappa Skrämsson känner att han nog kommer att äta sig fördärvad på det där godiset om inte mamma Skrämsson (som är uppfinnare, för övrigt) tar hand om godiset. Det gör hon. Hon gör det osynligt. Och det är nu problemen börjar. Tur att familjen Skrämsson har Hedvig, som är så förträffligt klok och förståndig.

Man kunde kanske tänka sig att man blev godissugen av att läsa den här boken - men nä. Makaber-mums är av typen chokladdoppade skalbaggar och muslortslakrits. Jag fortsätter min strikta diet på ostbågar och vanlig lakrits, men ser gärna att det kommer fler böcker om familjen Skrämsson.

Titel: Det osynliga godiset
Serie: Villa Månskugga
Författare och illustratör: Amanda Hellberg
Utg år: 2013
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? 7-10 år

2 kommentarer:

  1. Jag blev faktiskt lite besviken när jag läste denna. Hade faktiskt hoppas på att Hellberg skulle försöka skrämmas lite grand iaf. Även om det är en barnbok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade lagt alla förväntningar på skräck åt sidan, och slapp att bli besviken. Nu ska jag snart få tid att läsa Snögloben, tänker jag, och där hoppas jag på rejäl Hellbergs-skräck i stället.

      Radera