lördag 6 juli 2013

Fille och Gonkan hos sjörövarna

Fille och Gonkan tycker att det är rätt trist att vara hemma hos mormor och morfar. De är ju typ urgamla och det finns inte så mycket att göra hemma hos dem. Lite konstiga är de också. Till exempel har de en fisk i ett akvarium, men fisken är död. Stendöd. Den är till och med bara ett skelett. (himla rolig bild på den där döda fisken) Fille och Gonkan frågar mormor och morfar om skelettfisken, och då säger de att den inte är död, att det bara är en alldeles speciell sorts fisk. Fast de minns absolut inte var de har fått den ifrån.
Senare på kvällen när Fille och Gonkan ska sova, då känner mormor och morfar att de nog trots allt kommer ihåg var den där skelettfisken kommer ifrån. Den fick de på den tiden de var sjörövare. Kapten Lösskägg och kapten Y-front hette de. Fast det var länge sen. Över 200 år sen. (Jo, visst anade Fille och Gonkan att de var urgamla, men SÅ gamla?? Och har inte morfar jobbat på posten i hela sitt liv?) Och så sätter de igång med att berätta om sina gamla sjörövarminnen för barnbarnen som inte riktigt vet vad de ska tro.

Per-Hector var värste fienden. Honom jagade de många gånger, och när de fångade honom visade det sig att han älskade att bli kölhalad. En gång till! tjatade han hela tiden. Det är när mormor och morfar berättar om Per-Hector de kommer ihåg att de ju snodde hans skattkarta efter sista kölhalningen. Skattkartan stack upp ur kalsongerna på Per-Hector, och han märkte inte när de tog den, och nog kan det vara så himla bra att de har skattkartan kvar här i lägenheten efter alla dessa år? Visst har de det. Och mormor och morfar klär sig till pirater igen, klättrar tillsammans med Fille och Gonkan ner genom sopnedkastet till en grotta där deras gamla sjörövarskepp Svarta krutet fortfarande ligger förtöjd. Sjömännen finns kvar på båten, fast de är kritvita i ansiktet och ser alldeles döda ut. "Måste vi segla nu igen?" undrar de varpå mormor morrar att de är ynkliga slashasar som inte har rört sig på 200 år.

I den stilen fortsätter det. Ganska ofta är det farligt nära att trilla över nu-blir-det-för-löjligt-kanten med ungefär samma slags humor som i Fredde Granbergs böcker om exempelvis Elak och Pucko. Men...det är ju så att framförallt killarna på skolan där jag jobbar älskar Elak och Pucko-böckerna. Så då kan man ju sätta den här i händerna på dem - tunna, lättlästa kapitelböcker behövs alltid. Och roliga bilder har den också, även om jag gärna hade sett dem i färg för att riktigt kunna locka de där läs-trögisarna.

Titel: Fille och Gonkan hos sjörövarna
Författare: Dan Höjer och Roger Hansson
Illustrationer: Anders Nyberg
Förlag: Natur & Kultur
Utg år: 2013
Köp den till exempel här eller här
För vem? 7 - 10 år, och som högläsning från kanske 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar