tisdag 2 juli 2013

Lilla Extra - Alla ljuger + Hitta den rätta

Lilla Extra är en ny serie lättlästa böcker av Martin Widmark som handlar om fyra barn som själva gör en tidning (=Lilla Extra). Jag gillar dem. Det är inte böcker för den första nybörjarläsningen även om det är ganska lite text på varje sida. Det förekommer en hel del svårare ord som "intervju" eller "longboard", men meningarna är korta och berättelsen använder sig av upprepningar (nästan lite åt folksagehållet om jag tänker efter). Sidorna upptas nästan helt av Kristina Grundströms illustrationer, och det händer mycket i bilderna! Ofta en hel del mer än det som står i texten, och det finns ofta roligheter att upptäcka. Roligast är de vuxna, som verkligen får ståta med alla sina fel och brister. På det hela taget är det nog det här som gör att jag gillar böckerna så mycket - att det är mycket humor på de vuxnas bekostnad. Barnen själva och deras "reportage" för tidningen känns inte så trovärdiga, men det känns inte alls viktigt. Här är det humorn som är det viktiga. Och slutklämmen på storyn (för en sån finns det i bägge böckerna).

I Alla ljuger ska Lilla Extras reportage handla om huruvida människor ljuger. Tidningen har fyra delar: Sport, Brott, Natur och Resor. Alltså ska sprintlöperskan, polisen, jägaren och sjömannen intervjuas. Polisen bröstar upp sig med uppknäppt skjorta (och hår på bröstet) - givetvis ljuger aldrig poliser! Sjömannen med röd näsa och ölburk i näven visar upp feta magen med världskartan intatuerad och påstår att han har rest till alla världens länder. Sprintlöperskan är mest snobbig och jägaren överlägsen. Och givetvis ljuger alla. Har läsaren hängt med på vad de intervjuade säger och vad som finns och händer i bilderna så har hen också listat ut att de ljuger, men det avslöjas också i slutet på boken.

I Hitta den rätta ska Lilla Extra skriva om kärlek. Barnen har fått det märkliga infallet att bjuda fyra vuxna på middag (korv och makaroner) och se om de kan få några av dem att bli kära i varandra. Det går inte alls. Middagsgästerna sitter mest och tjurar och bevisar hur olika de är och vilka olika intressen de har, och flöjtspelaren tjatar hela tiden om att han vill ta fram flöjten och spela lite. Lilla Extra får lägga ner hela kärleksgrejen och i stället skriva om vänskap.

Snäppet svårare än nybörjarläsning, alltså (bra att ta till för dem som inte orkar sig på tjockare böcker än), och med mycket humor.

Titel: Alla ljuger + Hitta den rätta
Serie: Lilla Extra
Författare: Martin Widmark
Illustrationer: Kristina Grundström
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utg år: 2013
Köp dem till exempel här eller här
För vem? ca 7 - 9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar