tisdag 13 oktober 2015

Jan Svensson - läsning anbefalles!

Det här är en bok om en elvaåring som heter Jan Svensson, men precis lika mycket är det en bok om alla elvaåringars sociala liv. Vänskap, och vad det är som gör att man får vänner eller vad det är vänner gör tillsammans. Hur jobbiga och extremt pinsamma föräldrar kan vara, men samtidigt så oumbärliga. Livet i skolan. Hon beskriver det så på pricken, Johanna Lindbäck, och det är så himla bra!

Ta bara skolan och klassrumsvärlden - Jan Svensson har en lärare (Martin, verkar väldigt bra för övrigt) som tycker att eftersom det här med att prata inför folk är något som så många är rädda för så ska de öva på det i skolan. Gång på gång på gång. Och så får vi läsa om hur Nikki ska prata om en bok hon har läst, och om hur just hennes redovisning blir en katastrof även fast den egentligen är bra, och väl framförd. Det är det där sociala spelet - Nikki är inte accepterad i klassen, och med små till synes oskyldiga kommentarer till hennes redovisning förstör några elever den totalt.

Jan Svensson har precis flyttat till Luleå med sin familj, och ska alltså börja i en ny klass. Hur få nya vänner? Hur gör man egentligen? Hemma i Stockholm var det så lätt - bästisarna där hade han haft hela livet och de liksom bara så självklart hängde med varandra efter skolan. Men nu, här? Hur ställer man ens frågan utan att det blir fel? "Ska vi leka?" funkar ju inte längre. Och bara för att läraren Martin utsåg två killar till att visa Jan runt i skolan de första dagarna innebär kanske inte det att de vill hänga med honom i fortsättningen? Och tänk om det blir för Jan som för Nikki, redovisningstjejen som inte har kommit in i "rulljangsen" som det är någon vuxen som säger i början på boken och som följer med som uttryck genom hela boken. Tänk om någon kommer på små saker som är fel med Jan? Som leder till mobbning? Det där är så lätt hänt, och han känner otäcka vibrationer på en idrottslektion när några killar i klassen (bestämmarna) börjar göra sig roliga över hans namn "Jan Svensson". Eller tänk om det här med att Jan har två pappor är en sån grej som gör att han blir mobbad?

Jag såg mycket fram emot att få läsa Jan Svensson, och hade skyhöga förväntningar. Och den är precis lika bra som jag hoppades! Johanna Lindbäck skriver otroligt bra för ungdomar, men jag tror ändå att jag gillar henne ännu mer när hon skriver för 9-12-åringarna. Läs den här! (och har du förresten ännu inte läst lite ihop och kanske ihop så tar du och gör det också tycker jag)

Titel: Jan Svensson
Författare: Johanna Lindbäck
Utg år: 2015
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar