torsdag 7 juli 2016

Brummas och Bambis böcker

Jag, som alltid efterlyser fler böcker i spannet mellan börja läsa-böckerna och de vanliga kapitelböckerna, blev glad när jag läste de här två böckerna av Pernilla Stalfelt. Mittemellanböcker, och så om katter! Vad kan gå fel med det?

Det är precis lagom mycket text för nybörjarläsaren som vill ha lite mer att bita i, och det är dessutom indelat i 28 mycket korta kapitel (oftast inte längre än en sida var). Det är fina illustrationer (av Pernilla Stalfelt själv, förstås) på varje uppslag, på katterna eller på saker som finns i deras omgivning.

Och det är alltså katterna själva som får berätta om sina liv. Bambi om hur det var alldeles från början när han var liten kattunge (Brumma är hans mamma), och Brumma om hur livet på landet skiljer sig från livet i stan. Det är små korta betraktelser om allt från favoritleksaken till hur de smiter ut från huset om kvällarna till hur den en dag kom in en vårtbitare i huset till hur gott det är att bita
tag i lillmattes tår. Det är en kattberättelse samtidigt som det är som en lättläst faktabok om hur det är att ha (eller vara...) katt.

Jag gillar Brummas och Bambis böcker mycket, och tror och hoppas att många barn kommer att hitta till dem. Dessutom tror jag att de funkar fint för högläsning!

Titel: Brummas bok + Bambis bok
Författare: Pernilla Stalfelt
Illustrationer: Pernilla Stalfelt
Utg år: 2016
Förlag: Lava
Köp dem till exempel här och här eller här och här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar