onsdag 6 juli 2016

Rosor, min kära, bara rosor

Jag har lyssnat på ännu en samling av Mark Levengoods kåserande texter, upplästa av honom själv, och ännu en gång är jag helt förtjust. Det är så bra! Det är så roligt! Och Mark är en så fantastisk uppläsare!

Men sedan efteråt är det så svårt att skriva om vad jag lyssnat på, eftersom texterna är så korta och så väldigt mycket för stunden att det är svårt att göra någon sammanfattning. Den här gången var det så förträffligt att pappersboken Rosor, min kära, bara rosor fanns inne på biblioteket där jag jobbar, så jag kunde gå och hämta den och bläddra lite för att komma ihåg. Det här kom jag på då:

Att Mark är en fantastisk uppläsare - men om man lyssnar på de här böckerna i stället för att läsa dem i pappersformat så missar man Ilon Wiklands fina illustrationer och det är synd. Å andra sidan när jag läser texten i de här böckerna så saknar jag Marks röst som läser upp dem och då lyfter dem till helt nya höjder. Så ljudbok eller pappersbok?? Bägge, samtidigt?!

Nå, även om jag nu bläddrade i boken för att komma ihåg är det ändå svårt att skriva om den. Det är roligt ibland och klokt ibland, och hela tiden väldigt bra. Så ett citat i stället? Här kommer inledningen till en text om slöjdläraren Kronstedt:
Jag vet inte varifrån ryktet kommer, men det är säkert - slöjdläraren har fått sparken. Rektorn kom och hämtade honom i början av lektionen, Kronstedt hann knappt få undan flaskan i skrivbordslådan innan rektorn hostade ihåligt i dörren och nickade åt honom att följa med.
Vi tycker om vår lärare, inte mycket men lite, och kan inte låta bli att tycka synd om honom. Han dricker, förvisso, men det gör alla slöjdlärare. Ska det vara ett hinder för att man ska få undervisa barn om cirkelsågar?
Ibland är han bra våldsam, i vintras slog han mig så hårt att mina glasögon gick sönder. Mor blev arg, för bågarna hade kostat över trehundra mark, och hon gick till rektorn och klagade. 'Men snälla fru Levengood', sade rektorn urskuldande, 'läraren var ju inte nykter'.
Och vart tar den där texten vägen, då? Hur kan Mark få till något knorrigt avslut på en inledning som säger att alla slöjdlärare dricker?? Jag säger som jag brukar säga när jag har bokprat för barnen i skolan: Det får ni väl läsa boken för att få reda på. Eller lyssna!

Titel: Rosor, min kära, bara rosor
Författare: Mark Levengood
Illustrationer: Ilon Wikland
Ljudbok - uppläsning: Mark Levengood
Utg år: 2012
Förlag: Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar