måndag 9 januari 2017

Fyren mellan haven

Frustrerande skulle jag vilja sammanfatta den här som. Ungefär första halvan tyckte jag var rätt frustrerande seg att läsa - andra halvan var så frustrerande omöjlig och hopplös för alla inblandade att jag var nära att gnaga i skrivbordskanten. Ändå läste jag klart hela boken. Och ändå är mitt intryck efter avslutad läsning att det är en rasande bra bok, det här.

Rasande bra eftersom det den handlar om är livet, och om hur komplext allt är, och om hur allt hänger ihop och leder till vartannat och det är svårt att sätta fingret på när "allt började". Jag skulle vilja säga att det som händer i Fyren mellan haven kanske kan ha sitt ursprung i första världskriget. Eller kanske i stället i människokroppen och dess förmåga eller ibland oförmåga att skapa nya människor?

Och rasande bra eftersom personerna den handlar om är intressanta. Jag tycker inte särskilt mycket om någon av dem, eller särskilt illa om någon av dem heller - de är komplexa och mycket mänskliga. Ingen ond, ingen god, och alla bara helt fast i en omöjlig situation.

Tom har överlevt första världskriget (till skillnad från de flesta av dem han slogs tillsammans med), och försöker läka sin själ genom att arbeta som fyrvaktare. Han träffar Isabel. De gifter sig och bor sedan helt ensamma på ön Janus Rock, en halv dagsresa med båt från fastlandet. Isabel vill ha många barn - men får bara missfall. När så en liten båt spolas upp på stranden med en död man och ett levande spädbarn tycker hon att det är ett tecken från Gud att hon och Tom ska ta hand om barnet och låta resten av världen tro att det är deras eget (eftersom hon alldeles nyligen varit gravid).

Men barnet trillade inte ner direkt från himlen. Det är eftersökt och sörjt, och det är när Tom och Isabel förstår det, och vem som sörjer, som allting blir så omöjligt.

Som sagt: en frustrerande bok, men en mycket bra bok.

Titel: Fyren mellan haven
Författare: M.L. Stedman
Originaltitel: The Light Between Oceans
Översättning: Katarina Falk
Utg år: 2014
Förlag: Massolit
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Denna hamnade bland mina top 10 förra året. Mycket bra.

    SvaraRadera
  2. Ja, så bra att jag nog kommer att gå och tänka på den ett bra tag.

    SvaraRadera