torsdag 6 april 2017

The Wheel of Osheim

Förra boken i The Red Queen's War slutade i en cliffhanger, där det bokstavligen gick åt helvete för prins Jalan. Jag kastade mig därför över denna tredje och sista bok i trilogin, och ville förstås veta hur, hur, hur han och Snorri tog sig fram i helvetet. Hittar de Snorris familj? Hur ser det ut där, eld eller snö eller bara läskigt??

Men... The Wheel of Osheim börjar med att prins Jalan kastas ut från en spricka i luften och landar med en duns i Saharas öken (varpå han bara flyger upp och skriker att det är varmt! varmt! aj! aj! typ, fast med fulare ordval) mitt framför en hel karavan komplett med kameler, beslöjade kvinnor och män med kroksablar.

Hallå??? Hur?? Och var är Snorri ver Snagason?

Alltså, jag får svar. Men de dröjer. Under tiden skumpar Jal vidare i öknen via kamel och kommer till en stad där han vid ett minnesvärt tillfälle i boken sitter och festar loss tillsammans med Jorg Ancrath från The Broken Empire...
Det är inte bara öken i den här boken. Nejdå, det blir krig med en armé av döda som attackerar en stad, det blir återblickar till helvetesresan och så är det då det där "hjulet" i Osheim som hotar att göra slut på hela världen. Precis som i The Broken Empire är det intressant att fundera över vilka platser de är på och deras motsvarighet i nutid (det här är i någon avlägsen postapokalyptisk framtid) och vad det är för teknologiska kvarlämningar Jalan stöter på som han tror är magi men som jag känner igen som en vanlig mobiltelefon till exempel.

Men av trilogins böcker är detta den jag är minst nöjd med. Trots att det är mycket action händer det ändå inte så mycket och inga giganto-hemligheter avslöjas. Och nu närmare jag kommer slutet desto mer undrar jag hur allt ska knytas ihop och hur alla hot ska avvärjas. Jag blev inte helt nöjd, kan jag säga och hade nog velat ha lite mer, lite listigare och mer aha! 

Men på det stora hela har jag tyckt mycket om att läsa om Jalan och hans krumbukter för att slippa undan allt ansvar och alla faror (som han ändå hamnade mitt i). Nu är jag mycket nyfiken på den splitter nya bok av Mark Lawrence som precis släppts: Red Sister. Vad jag förstår inte samma värld som Jorgs och Jalans utan något nytt. Måste läsas!


Titel: The Wheel of Osheim
Serie: The Red Queen's War
Författare: Mark Lawrence
Utg år: 2016
Förlag: Ace Books
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Det är svårt att upprätthålla bra kvalitet i serier, att ge läsarna det de vill ha så de återkommer. Hoppas fortsättningen är bättre! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hoppas mycket på Red Sister!

      Radera