tisdag 4 april 2017

The Duchess War

Helt tagen av Courtney Milans novella The Governess Affair råkade jag klicka hem hela serien The Brothers Sinister (där The Governess Affair är upptakten) som ett boxed set. Vadådå, att beställa allihop kostade lika mycket som att köpa två av böckerna separat så det var inte mycket att fundera över? Sedan kastade jag mig över bok 1: The Duchess War. 

Jag gillar mycket, dock inte lika mycket som The Governess Affair. Den var koncentrerat perfekt och den här tenderar att dra ut lite för länge samt att kanske plocka in lite för många andra element än just det där de-blir-kära-i-varandra som förstås är centralt. Courtney Milan vill utöver kärleken också skriva om fabriksmiljö, arbetarnas villkor och första protester, om vaccinationer och om protester mot dåligt steriliserade sprutor, om schack och om olikhet mellan könen (som hon låter huvudpersonen Minnie uppleva på ett mycket specifikt sätt men hur hon gör det hänger mycket ihop med storyn så jag vill inte spoila det) och lite annat smått och gott. Hon får det hela att hänga ihop, men bara med ett nödrop, och fortfarande är det dialogerna och personkemin mellan kärleksparet som får mig att gilla.

Minnie har sedan hon varit tolv bott med två äldre släktingar, "aunts" av något slag, som har gett Minnie trygghet och en uppfostran som ungefär gått ut på att "syns inte, märks inte". Minnie vill helst inte att någon ska lägga märke till henne, och hon får panikångest av folksamlingar.

Robert Blaisdell, hertigen av Clermont, är son till den där tölpaktige hertigen som höll på att förstöra Serenas liv i The Governess Affair, och lever fortfarande sitt liv i skuggan av sin far och dennes gärningar. Han vill inte bli som sin pappa. Jobbigt nog är han en avbild av honom till utseendet, och ganska många tror därför att han också måste vara som pappan även till karaktären. Men nej - Robert är annorlunda, och har dessutom ganska radikala åsikter om samhället, om klasskillnader och om arbetarnas villkor.

Minnie och Robert möts på någon slags officiell tillställning där de bägge smugit sig undan i ett rum på ovanvåningen för att få vara ifred och råkar gömma sig på ungefär samma ställe. Efter dem kommer två herrar in i rummet varav den ene är Minnies eventuellt blivande man som letar efter henne. Av herrarnas konversation förstår man att det här med att gifta sig med Minnie bara är en praktikalitet, att få en fru som håller sig tyst och ur vägen och producerar lämpligt antal arvingar men som annars inte är till något besvär. När herrarna gått ut drämmer tysta och diskreta Minnie en knuten näve i närmaste möbel på ett sätt som en diskret äkta maka aldrig skulle göra - och blir inte helt nöjd när hon inser att hertigen av Clermont står bakom gardinen bakom henne och ser det hon gör.

Jag läser vidare om The Brothers Sinister - härnäst kommer åter en novella, en kortis om Minnies bästa vän Lydia och hennes kärlekshistoria.

Titel: The Duchess War
Serie: The Brothers Sinister #1
Författare: Courtney Milan
Utg år: 2013
Förlag: Femtopress
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar