torsdag 30 mars 2017

Svart stjärna

Jag behövde något kortare att lyssna på mellan mina massiva Harry-Potter-med-Stephen-Fry-uppläsningar, lite omväxling, lite spännande och så på svenska, och testade för första gången att lyssna på en av Storytels "original"serier: första avsnittet i Svart stjärna. En dryg timme var ju perfekt! tänkte jag.

Jahapp. Nu ett par dagar senare sitter jag alltså här och skriver om alla tio avsnitten i hela säsong 1, eftersom jag har toklyssnat igenom dem allihop och inte alls bara första. Suttit kvar i bilen när jag parkerat utanför huset och lyssnat eftersom det liksom inte gick att sluta lyssna just då. Sett fram emot mina pendlingsstunder eftersom jag skulle få veta hur det gick.

Svart stjärna, och andra av de här serierna på Storytel, är något av en blandning mellan tv-serie och ljudbok. En bok utgör en "säsong" som sedan delas in i ett antal "episoder" på känt tv-serievis. Jag undrade en del över det där, men när jag väl kom igång trivdes jag rätt bra med formatet. Varje avsnitt slutar förstås i en cliffhanger som gör att man bara måste ladda ner och lyssna på nästa så fort det bara går... men eftersom jag kan hämta hem obegränsad mängd ljudböcker i min prenumeration varje månad så är det bara att ladda på.
Tionde och sista episoden slutar också i en cliffhanger, vilket gör att jag nu känner att det kliar i hela kroppen efter att få lyssna på Svart stjärna säsong 2, men får faktiskt ta och lugna ner mig lite eftersom jag nu återgått till Harry-Potter-Stephen-Fry. (i 29 lyssningstimmar eller vad det är = många resor fram och tillbaka till jobbet...)

Nå. Vad handlar då Svart stjärna om? Jo, science fiction. Men närkontakten av tredje graden inträffar i Dalarna i Sverige med ett SAS-plan på väg till vanliga Arlanda som försvinner i tomma intet, och det är svenska myndigheter som drar igång katastrofapparater och har krismöten. Det gillar jag. Faktiskt är det en amerikansk professor med i storyn som på något ställe gnäller över hur märkligt det här är - han har alltid förväntat sig att om det skulle ske någon kontakt med en annan värld och med aliens så skulle det ske i USA. Det var ju så det alltid var i alla filmer han sett och böcker han läst, och det var ju liksom där resurserna fanns. Inte i något trist litet land i norra Europa, i något Dalarna han aldrig hört talas om? Hehe.

Jag vill faktiskt inte skriva så mycket mer om handlingen, eftersom lyssnandet på det här helt bygger på spänning och att inte få veta något i förväg. Det är andlöst spännande scen efter andlöst spännande scen, och det märks tydligt att författarna annars skriver manus för tv och film. Stefan Sauk läser utmärkt bra, och även om han som vanligt dramatiserar en hel del (som jag kan ha svårt för) så funkar det bra här. Faktiskt är det nog kombinationen "bildkänsla" och Sauks dramatiserande som gör hela upplevelsen, jag upplever mer det här än läser det. Och jag undrar om jag ens hade tyckt om det som vanlig pappersbok? Då hade jag nog varit mer kritisk, tror jag, när jag getts tid att fundera, tänka och känna efter. Som det är nu åker jag bara med, och har väldigt roligt på vägen.

Titel: Svart stjärna - säsong 1 (episod 1-10)
Författare: Jesper Ersgård & Joakim Ersgård
Ljudbok - uppläsning: Stefan Sauk
Utg år: 2016
Här hittar du den, Storytel original.

2 kommentarer:

  1. Det här låter ju också spännande! Men jag håller på att lyssna igenom hela Snedtänkt-poddens arkiv, så allt mitt lyssnande går åt till det för tillfället...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag precis börjat lyssna på Romance-podden, så kvällspromenaderna kommer att gå åt det framöver. (ljudbok på väg till/från jobbet, poddar el likn när jag är ute och går...)

      Radera