onsdag 7 juni 2017

A Kiss for Midwinter

Detta är en novella som ingår i The Brothers Sinister-serien av Courtney Milan, och är Lydias berättelse. Lydia fanns med i bok 1 i serien som Minnies bästa vän, och redan där fick man reda på hennes hemlighet och hemska - att hon som bara tonåring och ogift blev gravid. Och denna novella inleds med hur en äldre och ansedd läkare på ett tryggt och överseende vis berättar för Lydias föräldrar att det är lika bra att Lydia lägger sig ner för att dö direkt. Jo, för hon är ju helt körd nu? Antingen fortsätter hon bejaka sina lustar på det här viset och leva sitt liv som den hora hon är, och då kommer hon förr eller senare dö i någon skamlig sjukdom eller av alla graviditeter hon ju kommer att dra på sig (hon får ju skylla sig själv). Eller också flyttar hon till någon okänd plats och lever sitt liv i ensamhet eftersom ingen vettig man ändå kommer att vilja gifta sig med henne nu när hon är förstörd och fallen. Och då kommer hon ändå snart att dö av olycka och tristess eftersom en kvinnas enda lycka i livet är att få bli gift och mor. I den ordningen.

Varpå han avslutar med att föreskriva henne att för illamåendet dricka en medicin som är giftig nog att ha ihjäl en häst.

Alltså.

När jag läste denna inledning så blev jag så arg att jag höll på att krypa in i boken och mosa den där Fryntlige, Ansedde Herr Läkaren. Nu är han en påhittad karl ur historien och ligger som relativt harmlösa pixlar i min Kindle - men för sisådär 200 år sedan kunde han mycket väl ha funnits. Och en Lydias liv hade väl i princip varit slut om hon blev gravid som femtonåring, och den blivande pappan stack. Jodå.

Men denna Lydia överlevde, och bor nu sex år senare kvar hos sina föräldrar. Hon har inte lagt sig ner för att dö, men kär tänker hon aldrig bli. Den hon nu stöter på i sitt välgörenhetsarbete (det handlar om rent vatten och vaccinationer, Courtney Milan har med mycket historiska detaljer helt förutom Fryntliga Vidriga Doktorer) är en läkare. Samma man som stod längst bak i rummet som Fryntlige Doktorns unge assistent den gången när Fryntlige Doktorn konstaterade att hennes liv borde vara slut. Doctor Jonas Grantham har numera egen praktik, ingen lämplig fru men en mycket rak och krass humor. Snygg är han också. Be as it may med den saken, denne dr Grantham ska Lydia hata. Han vet ju om hennes hemlighet!

Jag föll ju med ett brak för Courtney Milans inledande novella i Brothers Sinister-serien, men gillade kanske inte den följande, "riktiga" boken i serien lika mycket. Men den här novellan är precis lika bra som den första, och Milan är verkligen fantastisk i det korta formatet.

Titel: A Kiss for Midwinter
Serie: The Brothers Sinister #1,5
Författare: Courtney Milan
Utg år: 2012
Köp den till exempel här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar