tisdag 27 juni 2017

Elaka anteckningar + Jag hör vad du säger

Hos Bokhuset blev jag tipsad om två roliga e-boksnoveller av Peter Du Rietz, och lade till dem i min Storytel-bokhylla. Häromkvällen började jag läsa Elaka anteckningar och satt snart och skrattade för mig själv där vid köksbordet. Den var raskt genomläst, och jag fortsatte direkt med Jag hör vad du säger som handlar om samma person men som kan läsas helt fristående.

Jag älskar den här sortens humor! Den är elak och huvudpersonen är så osympatisk på alla vis att jag bara "näää, så där får du ju bara inte tycka, tänka och göra..." och sedan bara dör i skratt.

Gunnar Svensson är journalist, och det är hans dagboksanteckningar som i första novellen är de "elaka anteckningarna". För det är de. Alla andra människor är dumma, chefen på jobbet är helt intelligensbefriad, grannarna idioter och kan inte bara alla andra låta Gunnar vara ifred och låta honom spela datorspel nätterna igenom, liksom? Han är grannen som river ur andras tvätt ur torktumlaren och skickar anonyma kritiska mail och fuskar sig igenom sitt eget jobb och har alla fördomar om andra människor som bara tänkas kan. Så där får han bara inte göra, liksom... men gör det ändå. Till sist kraschar allt... (och nog sjutton sitter jag där och skrattar då med, när Gunnar hamnar i sin totala katastrof)

... så det är inte så konstigt om han i Jag hör vad du säger tycker sig vara värd att åka iväg på solsemester för att i lugn och ro färdigställa sitt filmmanus. Vanlig chartersemester via resebyrå är bara för idioter (och sådana som har mer pengar), så Gunnar fixar hela resan själv. Sedan åker han. Och, ja, det är lika roligt som i Elaka anteckningar, fast med turister-på-solsemester-humor också, i den där andra blandningen av alla-floskler-du-någonsin-hört-på-ett-möte-på-kontoret. Hence titeln "jag hör vad du säger", och fortsättningen är ju som alla vet "och jag tar det till mig" varpå... inget händer.

Behov av att sticka in något snabbt, roligt och lättläst mellan dina semestertegelstensböcker? Du Rietz noveller rekommenderas!Titel: Elaka anteckningar + Jag hör vad du säger
Författare: Peter Du Rietz
Utg år: 2012 + 2013
Förlag: Mix + Hoi
E-boksnoveller, som hittas på Storytel eller här och här på AdLibris

2 kommentarer:

  1. Har missat det här inlägget helt, men vad kul att du gillade. Helt klart min typ av humor också. Speciellt som jag jobbar i en miljö där frasen "Jag hör vad du säger" används rätt frekvent ( bank ). Hög igenkänning på den. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbade i en sån miljö förut - nuförtiden när jag är bibliotekarie är det mindre av den varan (även om det fortfarande är en del möten där man kan spela floskelbingo...). Och jag skrattar så åt Du Rietz dels för att jag älskar humorn, dels för att det är så skönt att jag slipper genomlida det där dagligen :)

      Radera