söndag 18 juni 2017

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Återigen har Stephen Fry och jag tillbringat ett antal timmar tillsammans i bilen på väg till och från mitt jobb. Han har läst Harry Potter för mig, och jag har varit med själen på Hogwarts och kroppen på 108:an.

Nu har mörkret och ondskan kommit ända in på Hogwarts. Harry misstänker att Draco Malfoy har blivit fullskalig Dödsätare nu när pappa Lucius sitter inspärrad i Azkaban, och att Draco har något mystiskt och farligt uppdrag för Lord Voldemorts räkning. Harry försöker lista ut vad, och följa efter Draco, men alla i hans omgivning tycker han överdriver det hela och ber honom lugna ner sig. Men vem har rätt? Va? Alltså, slutet på den här boken är lika förtvivlande att lyssna på nu som när jag läste boken första gången. (och precis som Harry trodde att Dumbledore inte kunde ha dött på riktigt? Väl?)

Professor Dumbledore har privatlektioner med Harry och låter honom ta del av minnen i den där behändiga pensive-skålen och på så sätt uppleva Voldemort/Tom Dolders barn- och ungdom, och få reda på vad horrokruxer är för något. Och precis som förut kan jag irritera ihjäl mig på att allting ska hållas hemligt för Harry, att han ska skyddas och yadayada. Så mycket lättare allt hade varit om Dumbledore direkt berättat för Harry hur hans hand blivit så där förstörd och bränd, och vad det betydde, och varför han litade på Snape, och .... och ja, hallå Carolina, så mycket kortare och tråkigare böckerna hade varit om allt hade avslöjats direkt? Jo. Men ändå?!

Och att inte professor Slughorn kom med i böckerna förrän nu i denna näst sista del? Han är liksom så etablerad i Potter-universum att han känns som tidigare - fast samtidigt funkar ju inte det eftersom Slughorn definitivt är samtidig med den där ärvda läroboken i trolldryckslagande som Harry får, den som tillhört Halvblodsprinsen. Det är intressant att läsa om böcker, och det är intressant vad man minns och inte minns från första läsningen.

Nu har jag bara en bok kvar i Stephen Fry-uppläsningen. Ser fram emot den!


Titel: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Serie: Harry Potter #6
Författare: J.K. Rowling
Ljudbok - uppläsning: Stephen Fry
Utg år: 2016
Förlag: Bloomsbury Publishing PLC
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar