fredag 30 juni 2017

Sommaren före kriget

Kombinationen 1910-tal och England är oemotståndlig för mig, och den här boken utlovade kärlek, tidsanda och småstadsintriger i East Sussex sommaren 1914 så verkade vara precis min grej.

Boken sträcker sig lite bortom 1914, så kriget hinner sätta igång och vi får resa till skyttegravsleran och vara med om en del vansinne där, men allra mest handlar detta om staden Rye och dess invånare. Visst pratar baksidestexten på boken om hur latinläraren Beatrice Nash kommer till Rye och helt banbrytande anställs på skolan där för att lära pojkarna latin och hyfs (det har ju alltid varit en man i den tjänsten, oklart varför just latin är manligt men till exempel fransklärare typisk kvinnotjänst...??). Men hon är bara en av många huvudpersoner, och egentligen inte den intressantaste av dem heller. Jag gillar till exempel mer att läsa om Agatha Kant, moster till två andra huvudpersoner (Hugh och Daniel som alltså är kusiner och tillbringat alla lov under sin uppväxt i mosters stora hus i Rye) och inblandad i alla lokala kommittéer och intriger.

Det är ingen direkt handling i boken utöver det hur världen kommer till den lilla staden Rye och skakar om den i sina grundvalar. Det tog ett tag för mig att komma in i boken - dels för att det är ett sådant myller av personer att hålla reda på, dels att den egentligen känns som att läsa ett tvserie-manus snarare än en bok. Det är liksom så tydliga scener som avlöser varandra mer än ett driv framåt med ett fåtal karaktärer som utvecklas. Här är detaljerade miljöer, kläder, utseenden på folk, dialoger... och så avslutas den scenen, det går några dagar och nästa scen målas upp. Det känns som att läsa en Downton Abbey, fast med andra personer.

Även om det tog ett tag innan jag kom in i det hela, och även om jag inte engagerade mig så där värst djupt i någon karaktär (även om jag gillade att läsa om dem) så roades jag av den här boken. Intressant också med skildringen av klassamhället som ännu är mycket tydligt, och om all galen prydhet som råder. Så mycket som inte får nämnas vid namn, eller ens antydas!

Så ja - läsvärd bok.

Titel: Sommaren före kriget
Författare: Helen Simonson
Originaltitel: The Summer Before the War
Översättning: Katarina Jansson
Utg år: 2017
Förlag: Forum
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar