måndag 26 juni 2017

Nyckeln till Hinsides

Jag provade lite svensk fantasy, första boken i en trilogi tänkt för barn mellan 9-12 år, skriven av mor och son Alvtegen, och som ljudbok uppläst av Karin Alvtegen.

Detta är portalfantasy, där Linus i det stora, gamla och spännande huset Trakeborg (som förstås ligger mitt ute i ingenstans) hittar en lönndörr som leder till en tunnel som leder till ett hål som leder till... en annan värld som kallas Hinsides. Jag tänker på både Spiderwick-böckerna för hus- och magiska varelser-känslan, och på Narniaböckerna, förstås. Och det är helt OK läsning, actionspäckat och med intressanta huvudpersoner.

Linus är tvillingbror med Linnea, men Linnea har ända sedan förlossningen varit gravt handikappad och kan inte röra sig eller kommunicera på något sätt. Linus har trots det alltid pratat med henne (utan att få svar), läst högt för henne och hjälpt deras mamma att sköta om henne. Mamma är ensam med Linus och Linnea, pappan försvann iväg redan när tvillingarna var små. Nu är det mamma som dragit iväg med barnen till detta Trakeborg som de får bo gratis på i utbyte mot att de renoverar stället. Mamma jobbar som konservator, men renoveringen verkar mest gå ut på att måla om några av rummen vad jag kan förstå. Det är inte jätteviktigt - viktigare är relationen mamma-Linus (väldigt mycket "var försiktig!" vilket han är) och Linnea-Linus-mamma. Det bästa i den här boken är nämligen att när Linus väl kommer till Hinsides så finns Linnea där. Fast där heter hon Lionora, är frisk, pratar, kan magi och är den som räddar Linus.

Boken tappar mig lite när Linus väl kommer till Hinsides, eftersom det därefter blir mycket action av arten Mystisk Fantasyvarelse (detaljerat beskriven ända ner till öronens utseende och pälsens färg) Påträffas, Befinns Vara Vän Eller Fiende, Strid/Dialog Inträffar, Scenbyte Till Nästa Miljö Och Nästa Fantasyvarelse. Det vill säga, en enda lång kavalkad av noggrant beskrivna magiska väsen av olika storlekar och modeller. Hur denna värld Hinsides är uppbyggd och fungerar, vem som bor var och vem som styr, eller mer av världsbygget än en del av dess bestiarium, får vi inte veta. Det är kanske OK när det gäller en bok för 9-12-åringar, men för mig blir det väldigt platt. Och så vill jag ha en något farligare Värsta Fiende än en Tjoffsan på ben (jodå). Men, för målgruppen? Absolut - det är spännande läsning. Dessutom avslutas boken i något som inte är en cliff-hanger men som väldigt mycket lockar till att läsa vidare bok två: Hinsides brinner.


Titel: Nyckeln till Hinsides
Författare: Albin & Karin Alvtegen
Illustrationer: Alexander Jansson
Ljudbok - uppläsning: Karin Alvtegen
Utg år: 2016
Förlag: Brombergs
Köp den till exempel här eller här

3 kommentarer:

  1. Tack för boktipset. Denna har jag helt missat! Denna måste jag kolla upp och läsa./Zidsel_bokochfilmtips

    SvaraRadera