måndag 23 december 2019

Blodbadet + Gudarnas krig

Blodbadet och Gudarnas krig ingår bägge i något som förlaget Liber kallar "Svenska med SO" och ska kombinera skönlitteratur med centralt innehåll i SO-ämnena. Jag läste dem för att testa om de kunde rekommenderas till SO-lärare på mellanstadiet, och hade väl inga större förväntningar på innehållet egentligen. Men faktum är att jag blev överraskad över hur mycket jag gillade dem, och hur de lyckades med att få historien att vakna till liv.

I Blodbadet vandrar Olof och hans storebror från Brännkyrka (som är landsbygd långt från staden) in till Stockholm för att skaffa extraarbete. Olof är bara 12 och får en hel del törnar, råkar ut för en gniden skomakare som lurar honom på lönen och blir retad för sin bonnighet (töntiga kläder och skor som ingen i stan har nuförtiden). Och så står han i folkmassan på Stortorget under Stockholms blodbad.

Gudarnas krig handlar om brytningstiden mellan asatro och kristen tro, och vi får läsa om trälflickan Astrid som först jobbar åt Ragnar (som håller sig till de gamla gudarna) och sedan åt Ragnars bror Torbjörn (som har gått över till Jesus eftersom det är mer lukrativt för affärerna med folk söderifrån). Astrid drömmer om att rymma och bli fri, så hon kan låta håret växa långt och få sova längre om morgnarna.

Och bägge böckerna fick mig att känna för personerna i dem, att kunna tänka mig in i hur vardagen var för dem där på Stockholms gator eller trälhusets golv, hur det var att äta maten då (och det svindlande i att blåbär smakade likadant då som nu...), tänka mig lukterna och det andra. Men inte nog med det - bägge böckerna fick mig att fundera vidare och vilja ta reda på mer. När det gällde Stockholms blodbad hade jag glömt bort det mesta utom just årtalet när det skedde och så några namn som var inblandade. Nu blev jag så nyfiken att jag pausade boken för att leta mer information, och satt ganska länge och läste om Gustav Trolle, kung Kristian, om kätterianklagelser och politik, och det var intressant. Lika intressant var det att läsa om hur litet Stockholm stad faktiskt var på 1500-talet, var stadsgränserna gick, och att det som idag räknas som rätt centralt då var långt ute på landet. Och när jag läste den andra boken satt jag snart och letade info om urgamla träluppror som var dimmig historia redan på Astrids vikingatid.

Så jag slog upp saker, och lärde mig mer om historien, och funderade på hur det kunde vara att leva där och då - och då tycker jag absolut att de här böckerna har lyckats. Bra!


Titel: Blodbadet - Olofs äventyr i Stockholm + Gudarnas krig
Serie: Svenska med SO
Författare: Kalle Holmqvist
Utg år: 2018
Förlag: Liber
Köp dem till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar