torsdag 26 december 2019

Bob

Det är så länge som fem år sedan Livy senast var och hälsade på hos mormor, men så kan det vara om mormor bor i Australien och man själv bor i USA. Förra gången var Livy fem år gammal, nu är hon alltså drygt tio, och det är inte mycket hon kommer ihåg från mormors hus ute på landet. Men var det inte något med hönshuset? Och någon kyckling som var... annorlunda på något vis? Och rummet hon bodde i då (mammas gamla flickrum) känner hon vagt igen. Särskilt garderoben, det var något med den! Och visst var det - när Livy öppnar garderoben så sitter där en liten någon där och väntar på henne.

Denne någon är Bob. Han är grön, har snälla bruna ögon, ett enda långt ögonbryn, lite hårtofsar uppe på huvudet, och så är han klädd i en gul kycklingdräkt som inte är så där värst övertygande som förklädnad. (Det var Livy som tillverkade den åt honom när hon var här då senast, och alltså var fem år...) Han tror att han kanske är en zombie, men är inte helt säker.

Bob har alltså suttit i Livys garderob och väntat på att hon ska komma tillbaka, för de håller tillsammans på att försöka ta reda på vad och vem Bob egentligen är, vart han kommer ifrån och var hans familj är. Vänta här, sa femåriga Livy, och så försvann hon. Och Bob väntade här, i garderoben, i fem år. I början grät han en hel del. Sedan har han läst i ett lexikon, och byggt och byggt om ett piratskepp av lego, och väntat och väntat och väntat. Och nu kommer hon då äntligen tillbaka - och har glömt bort att han finns. Hon minns inte ens hans namn!

Det här är en alldeles fantastisk bok, och något av det bästa jag läst på länge! Den är rolig, och lite sorglig, och smart, och spännande - allt på en gång! Största gåtan är förstås vad eller vem Bob faktiskt är, och hur de tar reda på det, och hur allt hänger ihop - men man tar denne märklige lille gröna person till sitt hjärta redan första gången man får läsa om honom där han tålmodigt suttit och väntat i den mörka garderoben. Han är så alldeles speciell, och rolig. Extra bra blir boken också eftersom så fort Bob har kommit med i historien så blir vartannat kapitel ur hans berättarperspektiv.

Vad är Bob för något? Och hur kunde Livy glömma bort honom, fast han är så speciell? Läs boken! Det måste du!


Titel: Bob
Författare: Wendy Mass & Rebecca Stead
Illustrationer: Nicholas Gannon
Originaltitel: Bob
Översättning: Ingela Jernberg
Utg år: 2019
Förlag: Berghs
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar