torsdag 12 december 2019

Mitt storslagna liv

Sigge och hans familj har flyttat till Skärblacka, det är sommarlov och Sigge har exakt 59 dagar på sig att bli en helt ny och annan människa. När skolan börjar ska han nämligen vara populär, ha massvis med vänner och ha ett helt annat liv än det han hade när de bodde i Stockholm. Livet i Stockholm får vi veta mer om allteftersom i boken, och det är av den arten som gör att jag får ont i magen när jag läser. ("Lektionerna var okej, men rasterna var vidriga. Jag låtsades var upptagen. Dröjde mig kvar i klassrummet för att slippa gå ut i kapprummet ihop med de andra. rädd för vad killarna skulle säga, för vad de skulle göra.") 

Strategin för att bli populär är att göra ordentlig research och få till en lång lista över vad det är som gör människor populära. Det är coolhet, rätta frisyrerna och kläderna, att prata lagom mycket och intressant, att vara rolig. Det är inte att "vara sig själv" som vuxna envisas med att ge som råd - det var ju när Sigge "var sig själv" i Stockholm som det inte funkade.

Jag började läsa om Sigge, och var väl rätt ljummen till en början, kände att jag läst det här förut. Men! Det hade jag ju inte. Inte på det här sättet! Inte med Jenny Jägerfelds humor (alltså, jag tror jag började älska boken när Sigge startade instagramkontot Runawaygnome där han lägger upp bilder på en trädgårdstomte han stulit och låter uppleva sånt som avkoppling i spa och vänskap med uppstoppade djur) som gör den här boken till det den är, och inte med de underbara människor vi får lära känna som finns i Sigges liv. Vi har till exempel Sigges mormor, som är en vandrande färgexplosion, och som samlar på uppstoppade djur samt kör sina snabba bilar i dragracing. Vi har Krille Maräng, en Mycket Kreativ Filmskapare som kanske inte riktigt är mogen för Hollywood än. Vi har Sigges två småsyskon, Majsan (SOM ALLTID TALAR I VERSALER eftersom hon tydligen inte har något lägre röstläge än så) och Bobo (som å andra sidan inte talar alls fast hon är i fyraårsåldern). Och vi har Juno med det turkosa håret och den innerliga vänskapen till en trädgårdstomte. (ja, den som blir stulen)

Det kändes riktigt bra inombords när de där 59 dagarna var över och Sigge började skolan i Skärblacka. Det blev bra! På så många sätt!

Titel: Mitt storslagna liv
Författare: Jenny Jägerfeld
Utg år: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar