fredag 6 december 2019

Spökjägare

Holly och hennes lillebror Elvir kommer till Vilaholm för att bo hos faster Ingrid tills deras pappa är frisk nog att åter ta hand om dem. Det är första gången de är i Vilaholm, ett litet samhälle som dessutom känns ganska avfolkat. Det är det också, visar det sig, för tydligen var det väldigt många människor som flyttade härifrån på 90-talet eller så, då när pappa också flyttade för att aldrig mer komma tillbaka (och då när han blev sjuk).

Nu är det en liten flicka som har försvunnit, och som inte hittas av vare sig polis eller någon annan. Hon försvann från sitt eget rum. Och det har inte gått många sidor in i boken förrän även Elvir försvinner, men han försvinner från ett badrum låst från insidan. När Holly bryter sig in med hjälp av skruvmejsel och irritation (varför måste ungen hålla på så här, gömma sig och inte svara när hon ropar?) så hittar hon honom - men bara inne i spegeln, som en spegelbild. Fast spegelbilds-Elvir kan prata, och berättar att det är Svarta Madam som har tagit honom. Det ska hon ge fasen i, tänker Holly, som själv kallar på Svarta Madam utan att egentligen själv tro på vad hon gör eftersom alla ju vet att Svarta Madam bara finns i fåniga spökhistorier.

Men Svarta Madam kommer, och är hur läskig som helst. Ser ut som en liten flicka, med sår i ansiktet och mörka ögon, och en mörk basröst och klor i stället för naglar, och hon sträcker sig ut från spegeln och anfaller Holly...
... och hallå! får det bli hur läskigt som helst i såna här böcker?? Det där tycker jag känns som figuren i den där skräckfilmen jag aldrig skulle få för mig att kolla på. Heter den The Ring? Och detta Svarta Madam-uthopp är ändå bara början på allt vad Holly, Elvir och de andra ska råka ut för, medan de vuxna bara fjantar omkring i utkanten och inte-tror-på-lite-för-fantasifulla-spökhistorier så mycket de bara orkar.

Det här är action och effekter, och att boken tar ut svängarna är nästan en underdrift. Ändå gillar jag, för det är humor också, och vänskap som hittas, och syskon som tar hand om varandra. Och det ska bli en serie - nästa bok heter Vänner att dö för och kommer ut våren 2020.


Titel: Spökjägare
Författare: Martin Jern
Utg år: 2019
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 9-12 år... fast se till att de verkligen pallar det otäcka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar