fredag 24 januari 2020

Beröringen

Den här boken har jag varit nyfiken på sedan mina kulturkollokollegor läste och hade en gemensam diskussion om den i höstas (här kan du läsa den). Just då hann jag inte vara med, så nu tog jag skadan igen.

Och jag sträckläste. Det var många vändningar i berättelsen som hela tiden fick mig som läsare att tänka om och tänka igen - vad är sant? Vad är verkligt? Vem och vilka går det att lita på? Går det att lita på berättaren? Eller dem hon litar på? Slutet på boken gillade jag faktiskt inte, det blev lite för mycket effekter - och för få svar. Men resan dit, och alldeles särskilt första delen på boken, tyckte jag mycket om.

Det handlar alltså om Elin, som är den som berättar. Boken börjar med att polisen kommer och knackar på hemma hos henne och pappa, eftersom det har kommit en anmälan från en granne. Poliserna vill prata, med henne och pappa separat helst, fråga hur hon har det i skolan, kolla identitetshandlingar - men så slutar allt i kaos och katastrof när en av poliserna gör en rörelse som för att ta i Elin. "Du rör henne inte!" vrålar då pappa, och attackerar, varpå han blir nedbrottad, handfängslad och ivägförd. Elin kämpar emot, förstås, eftersom hon vet att om poliserna tar pappa med sig, så kommer han att dö.

Elin har nämligen hela sitt liv vetat om att hon har en förbannelse: Beröringen. Tar hon i någon så kan denne sedan aldrig gå längre än 30 meter ifrån henne utan att dö knall och fall. Det är därför hon och pappa levt i den lilla ettan, helt isolerade, så länge Elin kan minnas. Hon har aldrig gått i skolan, eller träffat jämnåriga, och allt hon kan har hon lärt sig av pappa, eller från TV och film, nätet, och böcker.

Och pappa får mycket riktigt någon typ av anfall på väg mot polisstationen, och avlider. Elin blir ensam kvar, får komma till en fosterfamilj och ska nu försöka lära sig att leva ett vanligt liv. Gå i skolan. Lära sig att vara med andra människor, lära sig att "jodå, du kan röra vid andra människor, för det finns ingen förbannelse och ingenting som heter Beröringen". Sakta får hon lära sig allt det här, och mer om sig själv, och om pappa. Kunde hon inte lita på honom? Kan hon lita på alla andra nu då? Är hon verkligen bara en helt vanlig människa? Ska hon våga röra vid någon utan att ha handskar på sig?


Titel: Beröringen
Författare: Gustav Tegby
Utg år: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 14 och uppåt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar