tisdag 28 januari 2020

Mardrömssällskapet

Mardrömssällskapet samlas ett par gånger varje år för att berätta historier för varandra och andra som kommer för att lyssna. Så småningom förstår man mer och mer vilken sorts medlemmar det där sällskapet har, men först får vi helt enkelt hänga med dem på en av deras träffar. De hasar, trippar eller staplar sig den här gången till ett sjukhus. Ett gammalt, slitet sjukhus som har börjat få dåligt rykte - tydligen dör det fler patienter här än vad som är riktigt rimligt.

Här får vi tillsammans med de andra som samlats höra historien om dockan Nelly som vill leka, "Nelly är snäll" - men har man läst spökhistorier förr där det finns dockor med så vet man att no way att du är snäll, docka. Du är ond och vidrig och ingen vuxen kommer att tro på barnet när det berättar. Och mycket riktigt - så är det här också.
Vi får också läsa en hyfsat vidrig berättelse om kryp som invaderar kroppen och äter upp en inifrån, en annan om att bli tagen av Nattmannen om man blir inlåst på en mörk plats, och en om urgamla träd med ondskefulla avsikter, och så till sist då storyn om sjukhuset. Alltså det sjukhus där Mardrömssällskapet har samlats, och vad det är som gör att de kommit just dit (de träffas alltid på hemsökta platser får vi veta).

Bra skräck, och jag tycker om samlingar som knyts ihop av ramberättelser.

Titel: Mardrömssällskapet
Författare: Lena Ollmark
Utg år: 2019
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? ca 9-12 år (förlaget föreslår 6-9 år men det tycker jag absolut inte. Den är dels rätt komplicerad med ramberättelsestrukturen, dels för otäck för de yngre barnen, även om det är högläsning)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar