måndag 27 januari 2020

Husets hjärta

Signe och Ninni ska gå skogspromenad med chokladtermos och allt (det är en nybliven vänskap som ska vårdas). Men de har inte hunnit långt när de blir överraskade av åska och störtregn, och inser att de får ta sig tillbaka för att söka skydd inomhus. Första huset de kommer till är Det Klassiskt Läskiga Ödehuset som alla vet att man ska undvika. Alla utom Signe då, eftersom hon är nyinflyttad och inte begriper bättre. Och ett fönster står ju öppet på ovanvåningen, och det ser ut som att det lyser en lampa därinne? What could possibly go wrong? De öppnar ytterdörren - som är olåst - och går in. Sedan kommer de inte ut igen.

Nä, för nu är dörren låst. Ingen verkar hemma, fast det finns tända stearinljus överallt och det kommer skrapande ljud från ovanvåningen. Det luktar sopor, och ingen täckning finns på mobilerna när de försöker nå föräldrar. Skräckstämningen höjs krypigt, och dessutom blir tjejerna allt mer sömniga fast det inte finns någon som helst anledning till det. Det är huset som är det läskiga i den här berättelsen, och det är alltså husets hjärta som måste förstöras.

Det här är en ganska lättläst (inte så lång även om det finns en del svåra ord) skräckbok med många illustrationer som i hög grad medverkar till stämning och spänning. Illustrationerna är svartvita - ända tills det där hjärtat upptäcks då det även kommer rött med i bilderna, och blir snyggt. Bra, spännande och lättillgängligt även för de ovilliga läsarna tror jag.


Titel: Husets hjärta
Författare: Mårten Melin
Illustrationer: Mattias Olsson
Utg år: 2019
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? cirka 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar