tisdag 21 januari 2020

På plats i tiden

På plats i tiden är en serie lättlästa böcker för historieintresserade barn. De är helt fristående, det som är gemensamt är att vi får läsa om vardagen (om än med spännande inslag) för barn som befinner sig på olika, intressanta platser i historien.

Jag har läst tre av dem:

I Vide i Lund är det år 1126, och den stora domkyrkan i Lund håller på att byggas. Jag hade nog inte känt igen något annat än just den om jag kommit dit då, för här i brytningstiden mellan vikingatid och medeltid bestod staden Lund av låga trähus. (detta och annat kan jag läsa längst bak i boken, de har alla en kort faktadel) Vides pappa jobbar som bildhuggare på kyrkobygget, och Vide träffar på en hemlös, trasig, smutsig flicka som heter Ylva som han vill hjälpa. Han gömmer henne i kyrkans krypta (den där jätten Finn står och kramar en pelare).
Intressant här är perspektivet man får på de stora katedralsbyggena
i Europa under denna tid - att de tog så många år att bygga, och att det var så många som arbetade med detta, under många generationer.

I Pablo på Galápagos ska Pablo som bor på ön Floreana smuggla iväg ett brev från en av fångarna som finns på ön (som är någon typ av livstidsfängelse) men håller på att bli upptäckt. Han kommer undan men råkar då bli fripassagerare på en båt - och i den båten sitter också en viss herr Charles Darwin, ute på sin långa resa för att studera olika djur och fundera över det här med arternas uppkomst. På Pablos ö har han tydligen fått se hur olika sköldpaddsskal kan vara beroende på var sköldpaddan lever, men annars genomlider han tydligen sina resor under ständig sjösjuka.

Lin vid muren tar oss till Ming-dynastins Kina, år 1560, och till en liten by nära kinesiska muren som håller på att byggas. Lins pappa var förut en av mästarna som kunde räkna ut hur många stenar som
behövdes för ett visst parti av muren, men efter att han sagt emot en av förmännen har han degraderats till att transportera stenen i stället. Ett tungt arbete som sliter hårt på honom. Förutom det hårda arbetet lever byborna nu i ständig skräck för de nattliga attacker som sker av banditer från norr. Hur de kommer över muren är ett mysterium (som Lin hjälper till att lösa).

Jag tycker mycket om böcker som får oss att se alla de människor som funnits före oss, och fundera över hur deras liv var. Detta är sådana böcker - dessutom på en bra nivå för barn.


Titlar: Vide i Lund + Pablo på Galápagos + Lin vid muren
Serie: På plats i tiden
Författare: Åsa Storck
Illustrationer: Anders Végh Blidlöv
Utg år: 2018-2019
Förlag: Hegas
Köp till exempel här, här eller via Omnible
För vem? cirka 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar