tisdag 25 juni 2013

Lokas monsterglasögon

En lättläst kapitelbok, precis av den sorten jag tycker att det finns alldeles för få av: ungefär 60-70 sidor tjock, inte alltför svår text, gott om bilder. Lagom för barnen som precis lämnat börja-läsa-böckerna och vill ha lite svårare, men inte orkar eller kan ta sig igenom en tjock kapitelbok än. Och den här är rolig!

Loka funderar på barns vis hur allting egentligen funkar. Varför tickar det från dosan vid övergångsstället? Varför låter det från rören i huset på natten? Varför låter hissen så konstigt, och varför darrar och knakar den när den åker ner (tänk om det bor någon ovanpå den?).
Hon ska få nya glasögon, men när de är på väg till optikern så måste mamma akut gå till jobbet i stället (hon är läkare), så Loka får gå själv till optikern för en första titt på bågar så länge. Optikern verkar vara en märklig typ. Rätt vad det är så är han bara försvunnen. Efter en liten stund kommer han tillbaka, och Loka ser hur han kryper ut ur något som verkar vara en pytteliten dörr i skrivbordet. Vad har han gjort där? Hur kom han ens in, han är ju normalstor? När optikern har tittat på hur Loka provat olika glasögonbågar en stund så säger han att han nog har ett par färdiga glasögon till henne. Hon provar dem, och de ger henne perfekt syn! Utan synundersökning! Och hon får dem gratis.

Det är när hon har på sig glasögonen hon får se allt det där hon redan misstänkt - att saker och ting minsann inte sköter sig själva. Till exempel sitter det ett litet rött monster inne i dosan vid övergångsstället. Det är han som gör att det tickar! Det sitter ett monster i soptunnan som äter upp allt som slängs i den, och givetvis bor det två monster ovanpå hissen! Det är därför den knakat och låtit så. Monstren blir helt lyckliga över att Loka kan se dem, och hon får hjälpa dem med olika saker och blir till och med vän med några.

Det är roligt och finurligt. Och så påminner det faktiskt ganska mycket om en bilderbok som kom för inte så länge sedan, som jag också gillar: Så funkar det... (väl inte?) av Johan Thörnqvist. Där är det också en flicka som funderar över vardagens mysterier, och en morfar som friskt förklarar för henne hur det funkar: bilar rullar framåt eftersom det är små hamstrar som springer på hjulen på dem. Lyftkranar på byggarbetsplatsen drivs av fem världsmästare i tyngdlyftning. När man trycker på knappen vid övergångsstället så är det (nej, inga monster i den här boken) en liten gubbe som måste springa uppför en trappa och ändra det röda ljuset till grönt. Jag älskar de där fantasifulla förklaringarna med små gubbar och djur, och blir precis lika förtjust när de i Lokas värld är små och stora monster i stället.

Detta tror jag barnen gillar. Monstren är absolut inte läskiga, fast de är håriga och slemmiga. Och det känns som om det skulle kunna komma fler böcker om Loka och hennes monstervärld - bra!

Titel: Lokas monsterglasögon
Författare: Lisa Moroni
Illustratör: Lisa Moroni
Utg år: 2013
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? 7 - 11, och som högläsning från kanske 5 år.

2 kommentarer: