onsdag 16 juli 2014

Fall of Giants - detaljerad historielektion

Det tog tid att ta sig igenom den här. Vissa partier var riktigt trista, andra vansinnigt bra, men på det hela taget är det en tjockis-bok väl värd att läsa om man är intresserad av historia. Och det är jag.

Fall of Giants är första boken i Ken Folletts Century-trilogy, där de följande böckerna heter Winter of the World och Edge of Eternity (kommer i september). De två första finns också på svenska: Giganternas fall och Världens vinter.

Vi får följa ett antal familjer, vars medlemmar är utplacerade på listiga ställen så att Follett genom deras ögon kan följa stora och små händelser som var viktiga under början av 1900-talet:

Det är aristokratfamiljen, med hus i Wales och London, där lorden, Fitz, sitter i House of Lords och är omåttligt rik men utan någon egentlig uppgift här i livet (mer än att bestämma över andra och hoppas på krig så att han kan göra något ärofullt här i världen).
Det är byn som "hör till" Ty Gwyn (Fitz gods i Wales): Aberowen, där samtliga är helt beroende av arbetet i kolgruvan (som förstås är orsaken till Fitz omåttliga förmögenhet). Här finns familjen Williams, där sonen Bill börjar jobba i kolgruvan när han fyller 13 och dottern Ethel arbetar som piga på godset Ty Gwyn. Allt i Aberowen är grått, armt, strejkigt, kolgruve-explosionigt, eländigt och gudfruktigt. Och regnigt. Och grått (nämnde jag det?). Genom Bill får vi läsa om kolgruve-eländet, och givetvis om skyttegravarnas lerkaos och katastrof, sett ur en menig soldats ögon. Ethel visar oss allt arbete för tjänarna på ett stort gods (gillar! gillar!), och så småningom kvinnornas kamp för rösträtt (hon har då flyttat till London).
Vi har två ryska bröder. Den ene är rättrådig och förnuftig, men har otur i livet: Gregorij. Han sliter ont i St Petersburg, sliter ont i den ryska armén under kriget och så är han djupt inblandad i ryska revolutionen. Den andre brodern, Lev, är alltid en skurk. Han bedrar folk både i Wales och i USA och har slutet av boken givetvis börjat smuggla förbjuden sprit under förbudstiden.
Och så har vi en tysk familj, aristokrater, där sonen i familjen har ett förnuftigt tänkande och inte vill ha krig, hans pappa är bästis med kejsaren och vill ha krig (för det ger ära och det är klart att Tyskland kommer att vinna). Sonen, Walter, blir kär i en engelsk aristokrat-dam: Maude, syster till Fitz på Ty Gwyn.
Och, ja, så finns det en ung amerikanare, Gus Dewar, som jobbar som assistent till president Wilson.

Och så finns det massvis av namn och människor kring de här. Men med de här människorna kan Follett berätta alla diplomatiska berg-och dalbanor som ledde fram till första världskriget. Han kan visa på de stora orättvisorna mellan fattig och rik, skillnaden väst-öst, ha tentakler i engelska parlamentet, i Vinterpalatset och i spegelsalen i Versailles. Ibland blir det nästan väl tillrättalagt när huvudpersonerna råkar vara med om, eller vara orsak till, alla de stora världshändelserna, mötena och diskussionerna. Givetvis är Billy en av de första som springer ut mot kulsprutorna i Somme, givetvis är det Walter som ledsagar Lenin till St Petersburg, och Grigorij som räddar honom undan en nattlig arresteringspatrull. Men det gör mig ingenting - det får historien att leva och det förklarar och beskriver mycket på ett mycket bra vis.

Det som det blir för mycket av är alla detaljerade beskrivningar av politik: alla namn, alla politiska möten, alla uttalanden, acts, kommittéer, namn, intriger, namn, titlar, baktankar, ordalydelser i brev, ultimatum och förslag, namn... Vissa gånger blev det så segt med detta att jag var tvungen att pausa läsandet och ta upp någon annan bok. Ändå var det just allt detta politiska som fick mig att förstå komplexiteten bakom världskrigets utbrott, så det behövdes väl. (bara kanske inte så oerhört detaljerat?)

För mig är Fall of Giants allra mest en gigantisk historielektion och mindre en skönlitterär bok. Karaktärerna i sig är trevliga att lära känna, men ändå ganska stereotypa, och förhållandena dem emellan är för det mesta rätt förutsägbara. Men, som sagt, jag är mycket intresserad av historia och gillar den här. Jag har fått första världskriget o så mycket mer förklarat för mig, och en fin bild av tiden det skedde i. Det var det jag var ute efter.

Titel: Fall of Giants
Serie: Century Trilogy, bok 1
Författare: Ken Follett
Utg år: 2011
Förlag: Pan MacMillan
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Har fingrat på denna flera gånger men den har ännu inte letat sig hem till min bokhylla. Historia är ju mycket intressant och älskade Pillars of the Earth. Har fortsättningen på den hemma så det blir nog nästa Follett jag ger mig på när andan tar mig dit, men denna serie finns definitivt med i tankarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är absolut väl värd det! Men tar en hel del tid...

      Radera