måndag 7 juli 2014

Tematrio - Sånt jag äntligen läser eller sånt jag verkligen borde ha läst

Helt yr av första semesterdagens jag-hinner-allt-i-hela-världen...! hoppar jag för en gångs skull på Lyrans tematrio. Och hon vill minsann veta om jag håller på att göra något åt mina dåliga samveten:

Berätta om tre böcker ni äntligen sett till att läsa eller om tre böcker ni borde läsa!

Gör jag det, då? Alltså, läser jag nu äntligen de där böckerna jag har tänkt att läsa så länge. Borde-böckerna? Snart-böckerna? Jo. Faktiskt några.

1. Jag har nu kommit en tredjedel in i första delen i Ken Folletts 1900-tals-trilogi: Fall of Giants. Och den har jag tänkt läsa ända sedan den kom ut 2010, men hela tiden tänkt att snart-men-inte-just-nu-den-är-så-jämrans-tjock... Det har ju till och med hunnit komma en andra bok i trilogin (Winter of the World) utan att jag har kommit till skott med första, och tredje delen lär vara på gång i slutet av detta året.
Fast när man väl kommer igång med att läsa Follett så känns böckerna inte så tjocka - läsningen flyter på hur lätt som helst. Vad karln kan skriva bra och få en att förstå både komplexa historiska skeenden och hur både fattig och rik hade det förr! Och jag älskade verkligen hans Svärdet och Spiran.

2. Och länge, länge har jag tänkt läsa Pratchetts Discworld-böcker. Stolt kan jag meddela att jag nu trätt in i denna värld, med två discworldböcker nyligen lästa: The Colour of Magic och Mort.

3. Men den här. Den dyker upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang, tycker jag, och skriker åt mig på alla möjliga vis: Jag står i din bokhylla! Jag har stått där länge nu! Varför läser du inte mig? Du kommer garanterat att gilla mig! Hallå? Visst är jag väl lite tjock, men vi kommer att ha en fantastisk tid tillsammans, du och jag. Läs mig. Läs mig nu!
Det är Shantaram som är så där tjatig. Har den rätt? Borde jag??


22 kommentarer:

 1. Shantaram kommer som ljudbok till hösten. Hoppas på en bra uppläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Ja, måtte det verkligen bli en bra uppläsare till den. Ska man lyssna på någon i...vad kan det bli? 30 timmar? Då får det vara någon riktigt bra!

   Radera
 2. shantaram står i. Min hylla också och ropar på mig. Det är längre startsträcka på tegelstenarna ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de får liksom planeras in i livet, de där. Och så ska man vara sugen också.

   Radera
 3. Discworld-böckerna brukar vara underhållande :) Tack för påminnelsen, det var länge sedan jag läste något av Pratchett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs lite Pratchett då och då :)

   Radera
 4. Jag älskar Terry Pratchett! Har läst Giganternas fall av Ken Follett, men tyckte inte så bra om den. Men har köpt uppföljaren Världens vinter. Jag gillade verkligen En värld utan slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En värld utan slut gillade jag också mycket! Och Terry Pratchett och jag kommer nog att ha ett förhållande som räcker i många år :)

   Radera
 5. Folletts båda har jag läst och gillade även om det stärde mig otroligt mycket att de påminde så mycket om ett par andra böcker som jag läst...
  Shantaram måste du ju läsa! Jag sträckläste den på tre dygn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka var de andra böckerna som de påminde om, då? Historieromansälskaren i mig blir nyfiken...

   Radera
 6. Shantaram har jag inte läst, däremot är jag vansinnigt besviken på Follets Winter of the world! Svärdet och spiran var ju jättebra och Fall of giants var helt okej, men del två i trilogin är så tråkig att klockorna stannar. Det är bara repetition, sexistiska stereotyper och en väääldig massa beskrivningar av damaccessoarer från fyrtiotalet. Snark!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen vad säger du?! Jag vill ju ändå läsa Winter of the World, men jag kommer inte att kunna se boken nu utan att direkt tänka på damaccessoarer från 40-talet :)

   Radera
 7. Giganternas fall har jag också i min olästhylla :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den känns som ett större projekt att ta sig an.

   Radera
 8. Shantaram har jag faktiskt läst och tyckt om, nu är ju smaken olika. Men jag tyckte det var en bra äventyrsbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu hör jag ännu mer hur den tjatar på mig därifrån hyllan. Läs mig!

   Radera
 9. Shantaram var jag inte alls imponerad av. Bitvis var den bra, men det mesta (och det blev ju ganska många sidor eftersom den är så tjock) tyckte jag var ganska trist...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är både ris och ros här...jag får väl läsa och se vad jag tycker. Om den är värd alla sidorna?

   Radera
 10. Älskade också Svärdet och Spiran. Har nr två i den serien i bokhyllan, men den är ju som du säger väldigt tjock. Har någon tunnare av Herr Follett i hyllan också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr Follett brukar kräva rätt mycket tid... fast jo, det finns väl tunnare också. Jag har inte läst dem - det är väl thrillers, mera? Ska nog testa. Nångång.

   Radera
 11. Shantaram står i min hylla med, men den får vänta ett tag till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att böcker inte har något bäst-före-datum! :)

   Radera