torsdag 3 september 2015

Guardians of the Keep (The Bridge of D'Arnath 2)

Vilken tur att jag inte dröjde längre med att fortsätta läsningen av den här fantasyserien! Jag läste första boken Son of Avonar före sommaren och det var väl inte så länge sedan. Men den slutade hyfsat komplicerat. Just då kändes allting logiskt och fint - men nu när andra boken sparkade igång typ sekunderna efter slutet i ettan så var det inte lätt att komma ihåg allt.

Är det någon som tänker sig att läsa den här serien - läs inte vidare nedan, pga spoiler för första boken. 

Berättarperspektivet skiftar nu mellan huvudsakligen tre personer. Seri är fortfarande en intressant och stark karaktär - 35-årig kvinna utan några särskilda fantasytypiska egenskaper som magi eller krigarkonster, men bara nyfiken av sig och bra på att prata med folk. Hon kommer till Comigor, slottet där hon växte upp, eftersom hennes bror är död och detta måste berättas för svägerskan och brorsonen. Men brorsonen, Gerick, bär sig minst sagt underligt åt och inte alls som en normal tioårig kille.
Gerick har det andra berättarperspektivet, och är intressantast att läsa om. Han misstror allt och alla och är en högst olycklig liten gosse. Värre ska det bli, och mitt hjärta blöder för honom.
Det tredje berättarperspektivet är Karons. Han, som var död. Han, vars själ nu bor i någon annans kropp. Han, vars minnen är ett enda stort kaos. Som sagt - det är komplicerat.

Större delen av handlingen försiggår i den andra världen, den på andra sidan den där D'Arnaths bro. Och inte nog med det - utan vi landar mitt i De Ondaste Onda Lordernas (mja, en av dem är faktiskt en Lady) egen högborg Zhev'Na. Och allting blir så enormt och otroligt hopplöst och eländigt att jag faktiskt några gånger var nära att slänga boken (läsplattan...) i väggen. ALLT går fel, och de onda firar elak och ondskefull triumf efter elak och ondskefull triumf. Botten nås liksom gång på gång på gång. Och det är (som sagt) synd om Gerick. Och om Karon. Och om Seri.

Ändå kunde jag inte sluta läsa, trots att allt var så himla mörksvart. Var tvungen att få veta hur det gick. Tvungen! Det här är bra. Författaren Carol Berg gör det minsann inte lätt vare sig för sina karaktärer eller för läsaren, men hon kommer på smarta lösningar på saker och jag var trots allt rätt nöjd när jag lade ner boken. Så pass nöjd att jag har ett starkt behov av att läsa tredje boken, The Soul Weaver, ganska omgående. Och så pass nöjd att jag nog kommer att läsa allt vad Carol Berg har skrivit.

Titel: Guardians of the Keep
Serie: The Bridge of D'Arnath #2
Författare: Carol Berg
Utg år: 2004
Förlag: Roc
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar