tisdag 22 september 2015

Svart sommar

Svärtan är ett torp mitt inne i skogen i "Sveriges regnigaste landskap", och där vill Annies mamma äntligen att hela familjen tillbringar hela sommaren. Hon har nämligen precis ärvt torpet efter sin farmor (som också hette Annie) och vill lära känna sina rötter eller vad det nu är. Förutom att lära känna sina rötter och sin hembygd har hon uppenbarligen ett mycket stort behov att få renovera loss lite för det är det hon med stor energi gör större delen av sin tid i det där torpet. Resten av familjen får hänga med, vare sig de vill eller inte. Inte verkar det helt klart som. Mammas sambo Hakim är helt missnöjd och gnällig, och det bråkas en hel del om denna torpvistelse. Annies storasyster Wilma är fjorton och vill definitivt inte vara i något sunkigt torp. Där finns ju inte ens wifi! Hallå! HUR ska de överleva?

Annie själv hade nog också velat göra andra grejer, men verkar ändå vara den som anpassar sig efter mammas vilja mest. Fast hon är rätt ensam i det där torpet utan kompisar i sin egen ålder. Hon har en anteckningsbok med sig som hon skriver ner alla allt mer märkliga saker som händer (den där stanken som de inte hittar vad den kommer ifrån, tapeten som går sönder, den upphittade skridskon), och funderingar kring torpet och dess historia, om människorna som bott där: hennes gammelfarmor Annie och hennes syskon och föräldrar. Hon skriver också om drömmarna hon har varje natt, som verkar allt mer verkliga och rätt skrämmande också.

Jag tycker mycket om miljön i den här boken: det ensliga torpet mitt i skogen, fast med vedspis och atmosfär. Det ständiga regnandet och kläder som hänger på tork överallt. Skogens överlägsenhet, liksom. Jag tycker om att läsa om Annie, och hennes forskande i familjens historia. Men jag blir lite besviken på det läskiga. För det är aldrig särskilt läskigt, mer som just sådana saker som skulle kunna verka läskiga om det är så att man letar efter läskigheter - så som just tolvåringar skulle kunna få för sig att göra. Det känns rätt äkta - men jag ville nog bli mer skrämd av "riktiga" övernaturligheter eller vad jag ska säga. När jag läst ut boken satt jag mest med en jaha?-känsla.

Titel: Svart sommar
Författare: Åsa Anderberg Strollo
Utg år: 2015
Förlag: Alfabeta
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

4 kommentarer:

 1. Fast jag som precis köpt ett torp ute i skogen kanske borde läsa den här? Min lättskrämda sambo kanske borde låta bli när jag tänker efter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror helt på hur många bortglömda och igenspikade utrymmen du planerar att hitta i det där torpet...

   Radera
 2. tycker att några golvbrädor på loftet sitter misstänkt löst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, se där! Tänk dig nu noga för innan du bryter upp dem.

   Radera