söndag 27 december 2015

Vår trädkoja med 13 våningar

Alltså, den här boken. Jag vet knappt vad jag ska skriva om den - ändå hade jag en ganska rolig stund när jag läst igenom den. Det tog väl ungefär en timme eller så, eftersom det är måååånga bilder och texten inte är (ehrm..) så avancerad. Det är en bok som egentligen inte handlar om någonting alls förutom en massa nonsens. Och det där nonsens..et (hur farao skriver man "nonsens" i bestämd form?? upplys mig!) är fullständigt utflippat och dessutom alltså rikligt illustrerat och är det som gör att man trots allt alltså har kul när man läser.

Hur då, då? Jo: boken handlar om två killar, Andy och Terry, som bor i en gigantisk trädkoja, av typen trädkojor-vi-kunde-ha-ritat-som-drömhus-när-vi-var-sisådär-nio-år-gamla, med bassänger, himmelssängar, läskfontän, katapult, rutschkanor och annat livsviktigt. De livnär sig tydligen på att skriva och illustrera böcker, men den senaste tiden har det inte gått så bra. De har bara lyckats prestera orden "det var en gong..." samt ritat en bild av ett finger. (och redan här har vi alltså kommit en bra bit in i boken) Nu lackar deras förläggare (herr Gigantisk Näsa) ur och kräver resultat inom det närmaste dygnet eller vad det är, så resten av boken handlar om hur författaren och illustratören försöker skriva en bok. Det går inte så där himla bra för dem - de kommer aldrig igång eftersom de blir lätt distraherade av sådant som sjöapor, en rasande gorilla, en sjöjungfru som egentligen är ett havsmonster samt en granne som är arg eftersom de råkar ha förvandlat hennes katt till en kanariefågel.

Ja. Ni fattar. Megautflippningsgrejs. Med bilder. Sättes i händer på barn som vill läsa "roliga böcker" men som aldrig "pallar läsa en hel bok". Det är vääääldigt långt till Strindberg och Steinbeck, men det är bättre än "hatar-att-läsa-alla-böcker-vägrar-vägrar-vägrar-läsa".

(eller... när jag nu bläddrar i den och läser till exempel kapitel 9, "Legenden Superfinger", som helt utgörs av en serie om, ja, ett finger i stålmannendräkt, typ.... så inser jag att det där "bättre än" trots allt har utrymme för diskussion)

Titel: Vår trädkoja med 13 våningar
Författare: Andy Griffiths
Illustrationer: Terry Denton
Originaltitel: The 13-Storey Treehouse
Översättning: Katarina Kuick & Sven Fridén
Utg år: 2015
Förlag: Alfabeta
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 8-11 år

2 kommentarer:

  1. Den här bokens mottagande har förvånat mig. Martin Widmark med flera har höjt den till skyarna men när jag tittat i den så har jag bara varit skeptisk. Jag tänker att om bilderna ska få vara roliga så kanske man ändå borde satsa lite på kvalité vad det gäller färg och form. Kanske borde läsa igenom den ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jomen svartvitt funkar tycker jag - men höjer den till skyarna gör jag inte. Däremot kan jag mycket väl se alla dessa Dagbok-för-alla-mina-fans-läsare läsa och gilla den här.

      Radera