måndag 14 mars 2016

The Famous Heroine

Mer romance! Mer Balogh!

Cora har fått följa med änkehertiginnan av Bridgewater till London och hela konkarongen med the Season, baler, fina kläder och alltihop. Det är egentligen inte alls hennes miljö - hennes familj är förvisso rik, men det är något så fult som intjänade pengar eftersom hennes pappa är någon slags köpman. Deras stora lantgods är inte ärvt utan köpt, och det hela är förstås ganska vulgärt. Men nu är det så att Cora är vän med hertiginnans dotter, och framför allt det att hon råkade rädda hertiginnans lilla sonson från att drunkna när han trillade i en flod. Det är det som gör henne till "the Famous Heroine", och änkehertiginnan har som tack för hjälpen tagit med henne till London för att hitta en lämplig man på den äktenskapsmarknad som the Season utgör.

Det är lite si och så med den där räddningen av den där sonsonen, som nog hade simmat i land själv om han hade fått hållas. Lika si och så är det med räddningen Cora gör av ett gäng små pudlar som kanske eller kanske inte håller på att bli ihjältrampade av en häst i Hyde Park. Cora kastade sig i vattnet utan att tänka sig för, och Cora kastar sig framför den där stora hästen utan att tänka sig för... eftersom det är sådan hon är. Men hon blir nu omtalad som en riktig hjältinna som med fara för sitt eget liv räddar både små barn och pudlar från faror.

Hon känner sig egentligen inte särskilt modig alls. Särskilt skräckslagen blir hon för folk med titlar - och det är rätt besvärligt eftersom hon utsätts för hertigar och markisinnor och allt möjligt när det är Londonsäsong. Hennes andra problem (som jag bara älskar) är det att hon titt som tätt ägnar sig åt det som på engelska kallas woolgathering, dvs att hon låter tankarna vandra iväg och inte är med på det som händer omkring henne. Så ganska ofta så uppfattar hon bara att hon har något aristokratiskt högdjur framför sig - men inte vad personen ifråga heter eller hur hen bör tituleras. Yej på det - precis så där hade jag själv varit om jag hade fått leva den sortens liv...

Men hallå - det ska vara romance, det här! Vem är hjälten som det ska levas happily ever after med då? Jo: Lord Francis vadhannuhette (Cora uppfattade inte namnet riktigt, eller titeln...) Francis känner hon sig helt avslappnad och trygg med, han är rolig och inte alls högfärdig. Dessutom klär han sig inte som alla andra män i strikt svarta eller mörka kläder - nej, han har alltid färgglada rockar i typ rosa, citrongult eller violett. Kravatterna är rena konstverken, skjortmanschetterna kaskader av spets och finheter. Första gången hon ser honom tycker hon att han är rena rama påfågeln. Alltså kan väl karln inte vara intresserad av kvinnor? (här har vi inga fördomar...) tänker Cora, och tyr sig därför till denna trygga hamn medan hon söker vidare efter En Lämpligt Rik Och Lagom Högt Betitlad Gentleman att gifta sig med.


Titel: The Famous Heroine
Författare: Mary Balogh
Utg år: original 1996, nyutgåva 2011 (tillsammans med The Plumed Bonnet)
Förlag: Random House
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar