tisdag 16 augusti 2016

The Winner's Kiss

Detta är sista boken i The Winner's Trilogy, och innehåller spoilers för de två första böckerna. Läs alltså inte vidare om du har tänkt läsa trilogin från början!

Andra boken, The Winner's Crime, slutade alltså i katastrof och elände, och även om jag vid det laget var lite less på Arins och Kestrels ständiga oförmåga att prata ut med varandra och reda ut alla missförstånd så var jag tvungen att direkt läsa vidare i The Winner's Kiss för att se vad som hände nu, då???

Jo. Kestrel bär sten och hugger svavel i ett fångläger på tundran. Och ganska snabbt är hon så tungt drogad (fångarna drogas ner genom maten och vattnet, något som gör dem pigga och överstarka på dagarna och något som söver dem på nätterna) att hon glömmer allt. Vem hon är, vad som har hänt henne, kejsaren, Arin.... allt. Hon bara bär sten och längtar efter nästa gång hon får dricka drogvatten.

Och Arin? Han vet inte att hon är där. Han tror fortfarande att hon ska gifta sig med prinsen och bli nästa kejsarinna, och att hon har valt bort honom själv, och har blivit förändrad till en kall och otäck person. Han jobbar hårt på att glömma henne, via krigande och dödande.

Den här boken är riktigt bra i början och jag får igen känslan från The Winner's Curse. Tyvärr håller den inte riktigt hela vägen - när det är dags att följa det där kriget mellan öst och väst på lite närmare håll för att närma sig alltings lösning och slut så blir det mer än segt. Jag har oftast inget emot att läsa om krig och slag - om det görs bra. Men här blir det så taffligt på något sätt, och känns som att kriget mest kretsar kring fem, sex nyckelpersoner.
Fast Roshar hjälper upp det hela väldigt mycket förstås. Har jag skrivit om Roshar? Inte? Åh, fantastisk kille, intelligent, sarkastisk och med massor av rätt elak humor. Samt att han saknar näsa och öron. Men äger en tiger, en tiger som också heter Arin. Roshar dök upp redan i andra boken i trilogin och blev ganska snabbt viktig för handlingen, och i denna tredje bok blir allt faktiskt mycket roligare i de partierna där han är med. Bra, för Arin och Kestrel kan banne mig behöva en eller annan knuff i rätt riktning.


Titel: The Winner's Kiss
Serie: The Winner's Trilogy #3
Författare: Marie Rutkoski
Utg år: 2016
Förlag: Farrar, Straus and Giroux
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Blir ändå sugen på att läsa hela trilogin. Får hoppas den kommer på svenska bara. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det tror jag att den gör. Typisk Modernistabok :)

      Radera