fredag 9 september 2016

Meningen med jobbet

Det är minsann inte ofta jag skriver om novellsamlingar här, men ibland händer det. Egentligen tycker jag mycket om att läsa välskrivna noveller, men det blir tyvärr så sällan jag gör det. Den här samlingen innehåller blandade humortexter där våra jobb och arbetsplatser står i centrum, och ganska ofta sitter jag och fnissar för mig själv eftersom det är så skruvat och roligt skrivet.

Det hela inleds med en mailkonversation där de som mailar varandra alltid avslutar med en "kram" och håller språket artigt - men är så otroligt giftiga och elaka mot varandra i det de skriver att det hela ballar ur totalt redan efter tredje mailet eller så. Det handlar om en presentationstext som inte blir skriven som beställaren vill ha den, och även om det hela skruvas så mycket känner jag precis igen den där "artiga-mail-tonen". Perfekt!

Sedan fortsätter det. Det kan handla om sociala koder på jobbet som liksom sitter i ryggmärgen men som blir så vansinniga när de skrivs ner i torr text: om kaffe och om det är OK att tacka nej till att gå och ta kaffe, om lunchtider och toalettvanor. Eller om ergonomiska hjälpmedel "som bör avnjutas med måtta och urskiljning".

Ganska många texter blir helt absurda eftersom ett byråkratiskt språk används på helt fel situationer, eller arbetsplatsjargong används på fel ställen (att prata jobbspråk med sina små barn till exempel). Eller som när ett kriminellt gäng presenteras på samma glassiga sätt som en mäklarfirma skulle presentera sina medarbetare:
"Vi på Citykartellen har opererat i Stockholms innerstad sedan 1980-talet. Vårt resultatinriktade arbete gör att vi alltid kan erbjuda snabba och effektiva lösningar för våra kunder. Genom att lära känna våra kompetenta medarbetare kan du själv ta ställning till vilka av Citykartellens tjänster som passar dig. 
Jerry Lindgren
Att alltid ha kundens bästa i fokus har varit Jerry Lindgrens ambition ända sedan han 2008 började förmedla rökheroin för Citykartellens räkning. Hans pålitlighet tillsammans med Citykartellens effektiva påtryckningspparat leder ofta till lyckat resultat för såväl köpare som säljare. Jerry är uppvuxen utanför Umeå vilket har gjort honom till en jordnära norrlänning med en hel del 'jävlar anamma' i rockärmen."
Jerrys kollegor Bogdan, Sussie, Vladimir och Bengt-Gunnar presenteras på samma säljande sätt.

Eller så blir det kul när fel form används om fel företeelser, som recensioner av kirurgiska ingrepp eller brev till en frågespalt där den som svarar är landskapsarkitekt ("jag har nyligen ärvt 1000 hektar skog i norra Dalsland och vet inte riktigt hur jag ska få fason på den" får råd om "noggrant utplacerade insjöar" och annat).

Rolig läsning - men faktiskt med en del svärta och skärpa när jag funderar över varför det är kul.


Titel: Meningen med jobbet
Författare: Stephan Mendel-Enk
Utg år: 2014
Förlag: Natur & Kultur
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Jag minns den som mycket bra! Mendel Enks roman Tre Apor är också mycket läsvärd, rolig och sorglig på samma gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet att jag lånade hem Tre apor en gång men aldrig läste den - vet inte varför. Får nog låna hem den igen och ge den en chans till!

      Radera