fredag 16 september 2016

Minns mig som en ängel

Så var det deckardags på ljudboksfronten - länge sen jag lyssnade på det på väg till och från jobbet. Den här serien hade jag inte provat men blivit lite nyfiken pga att jag visste det skulle bli en hel del universitets- och litteraturvetarmiljö.

Helena Waller är forskare i litteraturvetenskap vid Västgöta universitet (miljön är alltså inte bara universitet utan också Skövde och trakterna därikring), extraknäcker en hel del som talskrivare och sitter dessutom i styrelsen för en litterär stiftelse.

Det är när den styrelsen har ett möte på Bjertorp slott som en av styrelsemedlemmarna hittas död. Den döda är Karen Jensen, också litteraturforskare med Karen Blixen som specialitet, och exakt hur hon dött är rätt oklart. Några nätter senare får Helena Waller ett telefonsamtal mitt i natten från en okänd person som i stället för att prata spelar upp en operaaria i telefonen, från en opera som betydde mycket för både Karen Blixen och Karen Jensen. Inte bara Helena får ett sådant mystiskt telefonsamtal, utan samtliga medlemmar i styrelsen har fått dem. Och inte bara det - några får brev indränkta i Karen Jensens parfym.

Lägg så till en hel del dramatik kring Svenska akademins val av nästa nobelpristagare, och rykten om att det finns en läcka som avslöjar vem det kommer att bli långt före det offentliga tillkännagivandet sker, och att Helena Waller blir inblandad i detta, lägg till en landshövding med mindervärdeskomplex, en litteraturprofessor med höga tankar om sin egen poesi, en illa omtyckt anställd på ett äldreboende som blir ihjälslagen med en stekpanna, en pensionärsresa till Danmark och lite annat smått och gott så borde det väl bli en perfekt blandning av finkultur, litteraturvetenskapliga högdjur, spänning och feelgood?

Nä. Det blir inte det. Den här boken griper aldrig tag i mig - det blir alltför mycket plåtter med många inblandade personer som jag aldrig riktigt lär känna någon av dem. Inte heller tycker jag det är särskilt spännande med själva mordgåtan eftersom utredandet av det sker liksom lite i utkanten, av polisen. Helena Waller själv funderar över mordet och blir indragen i det, men löser inga gåtor själv. Så kan det förstås också vara i deckare (tänk bara på Ruth hos Elly Griffiths som ju "bara" är arkeolog) - men här blir det aldrig spännande. Det som borde vara spännande och intressant i stället - karaktärerna och relationerna - fångar mig alltså inte heller. Uppläsaren funkade inte heller för mig - tycker hon betonar meningar konstigt så att betydelsen förändras och dramatiserar på ställen när det inte riktigt blir bra. Jag lyssnade klart, men tankarna vandrade iväg åt andra håll alltför många gånger pga tyckte det var ointressant. Så det inte blir några fler Helena Waller-böcker för mig.


Titel: Minns mig som en ängel
Serie: Helena Waller #1
Författare: Kristina Appelqvist
Ljudbok - uppläsning: Maria Lyckow
Utg år: 2014
Förlag: Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar