onsdag 28 september 2016

Ralphs party

Jag hade inte läst något av Lisa Jewell tidigare, och så var det så fint att hon skulle komma till bokbloggarrummet på Kulturkollos feelgoodmingel på Bokmässan. Jag skulle träffa henne! Och alldeles före det skulle jag gå på ett seminarium där hon pratade med Mhairi McFarlane, som jag å andra sidan har läst allt av. Det kändes helt klart som att det var på plats att läsa något av Lisa Jewell före allt detta. Inte för att hon skulle bry sig om ifall en darrande, introvert bokbloggare i hennes närhet på det där minglet hade läst hennes böcker eller ej - men för att jag brydde mig och ville ha någon hum om hur hon skrev.

Så jag kastade ut frågan till mina kulturkollo-kollegor som tillsammans är specialister på all världens litteratur om vilken Jewell-bok jag skulle läsa? Och fick ungefär lika många svar som kollomedlemmar... Hon kan skriva lättsamt, och hon kan skriva svart, och hon kan skriva om familjetragedier och hon kan dra åt deckare tydligen. Valet föll dock på Efter festen, men för att få ut allra mest av den behövde jag (tyckte jag själv) ha läst debutboken Ralphs party först, eftersom Efter festen handlar om hur det egentligen är med det där "lived happily ever after" i en rå verklighet och det är i Ralphs party som Ralph och Jem träffas och blir kära.

Japp - min vana trogen har jag återigen skrivit alldeles för mycket innan jag kommer till sak. Hur gillade jag Ralphs party då? Helt OK, men inte mer. Handlingen i extrem korthet är att Ralph och Smith delar lägenhet, och så flyttar Jem in hos dem. Först blir hon ihop med Smith i ett förhållande som mest verkar bekvämt, och så går Ralph i bakgrunden och är olyckligt kär i Jem. Men så småningom blir det ordning på saker och ting och Jem fattar att det är Ralph som är den ende och rätte. Det finns en hel del fina detaljer, så som chiliätartävlingar, oljemålningar av blommor och toalettvanor. Och miljön är London - jag älskar miljön!

Det som kunde tagits bort är en sidohistoria om ett grannpar i huset - Karl och Siobhan - vars förhållande knakar i fogarna. Visst, det är en ganska intressant story i sig, men den är liksom inpressad i Ralph-och-Jem och hör dåligt dit. Den kunde fått en egen bok? Siobhan är trots allt min favoritkaraktär i hela boken trots sin viktnoja (älskar när hon får fundera över kroppsbehåring). Men här fyller den ingen egentlig funktion.

Helt OK, och jag har nu börjat läsa Efter festen (och träffat Lisa Jewell). Rapport snart i ett blogginlägg nära dig!

Titel: Ralphs party
Författare: Lisa Jewell
Originaltitel: Ralph's Party
Översättning: Marianne Mattsson
Utg år: 1999
Förlag: Albert Bonniers Förlag/Månpocket
Köp den till exempel här eller här. Verkar inte att finnas att köpa på svenska längre, men kolla på ditt bibliotek!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar