torsdag 1 september 2016

Dagbok för utvalda - Jennas första

Dagboksböcker is da shit på skolbiblioteket nu. Det är efter Dagbok-för-alla-mina-fans-invasionen, förstås, men det är som att så fort det står något om "dagbok" på utsidan och finns minsta antydan till växlingar av typsnitt + någon slags bilder inuti så lånas böckerna.
Pernilla Gesén låter Jenna i sexan skriva dagbok, med mycket humor men med oändligt mycket mer svärta än Kinneys Greg. Jenna påminner mig mycket om Lisa i Lotta Olssons fantastiska dagboksserie som börjar med Elva år på jorden.

Det finns en del som är jobbigt i Jennas liv. En del är tolvåringsjobbigt, sånt som en stor näsa, jobbig hy och ett hår i fel färg och konsistens, och att behöva gå i samma klass som överlägsna Vanessa. Annat är värre, som det här krypandet i kroppen hon slåss mot. Koncentrationssvårigheterna och omöjligheten i att sitta still och göra som hon är tillsagd. Eller det här med att hennes mamma helt går upp i sitt eget liv och överlämnar hela vardagsruljangsen till pappa som tydligen inte helt fixar det. Jenna sköter mycket hämtning och lämning på dagis av sin älskade lillebror, men får där också ta förmaningarna om bättre kläder och rapporterna om hur Tage har haft det under dagen, och hon är inte vuxen nog för det.

Jennas bästa är hennes vänner Svante, Ivonne och Ayla. De gör att hon orkar med Vanessa, krypigheten, mamman och vardagen. Nu startar de ett band som ska spela trash metal. (varpå Vanessa och hennes wannabees drar igång en dansgrupp som ska öva precis samma tider och i samma rum som Jennas band ska repa) Jennas mamma är på andra sidan jorden i någon yogainstruktörskurs, Ivonnes pappa är riktigt läskig, och så går hösten. När den är slut är boken slut och jag tror inte riktigt jag är färdig med Jenna och hennes kompisar för det finns mycket som inte är utrett i hennes värld än. Det kommer säkert fler dagböcker av/om henne, om Dagbok för utvalda fortsätter som serie.

Titel: Jennas första
Serie: Dagbok för utvalda
Författare: Pernilla Gesén
Illustrationer: Sandra Wagner
Utg år: 2016
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar