torsdag 21 december 2017

Krimineller

Noveller, eller förlåt, krimineller, i ljudboksformat? Jag var ju tvungen att testa, eftersom det jag hittills läst av Aino Trosell har tilltalat mig mycket. Särskilt hennes språk och miljöbeskrivningar.

Här läser Marie Richardson och Jakob Eklund omväxlande fjorton noveller som raskt avhandlar mord, brott och skräck. En del av dem gillar jag mycket - särskilt dem som drar mer åt skräck och petar runt i vad det är som kan får en människa att gå över gränsen och göra det otänkbara (den som handlar om det unga paret som kör fast i ett snöigt dike med sin bil på självaste julafton är riktigt bra...).

Många av novellerna handlar om Siv Dahlin, som förut fått egna böcker (Om hjärtat ännu slår och Se dem inte i ögonen), men dem tyckte jag faktiskt mindre om. Det förvånade mig, jag trodde jag skulle gilla alldeles vanliga Siv i 45+-åldern, boende i Malung och arbetandes med sånt som hemtjänst och hotellstädning. Men ganska omgående fick jag bilden av de där kvinnorna som alltid är med i Lasse Åbergs Sällskapsresefilmer, de där som ska slå sig fria för en stund från sina vanliga tråkliv och ha lite rajtan-tajtan, (ja, ett typiskt uttryck de skulle använda, tillsammans med "ärtig" och "raffig" och "bjuda till") och som alla heter typ Siv eller Anita eller Barbro. Siv blev en av dem för mig, och sedan var det liksom kört med hur hon tog sig an att lösa brott (eller, det gjorde hon ju faktiskt aldrig, utan hon bara var med om att de skedde i hennes närvaro och hanterade dem på ett mer än naivt vis vilket störde mig enormt) - jag kunde inte ta henne på allvar.

Men det är ju alltid så att novellsamlingar är lite växlande, att man gillar några mer och några andra mindre. Totalt sett är det här en hyfsat trevlig blandning att lyssna på.


Titel: Krimineller
Författare: Aino Trosell
Ljudbok - uppläsning: Marie Richardson, Jakob Eklund
Utg år: 2012
Förlag: Storyside
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar