måndag 4 december 2017

Maskarna på Carmine Street

Jag har alltså inte läst mycket av Håkan Nesser, men Levande och döda i Winsford gav mersmak. Nu gav jag mig på den här, som ljudbok uppläst av författaren själv.

Först uppläsningen: Nesser har en trevlig röst, trevlig på det där sövande mys-sättet man försjunker in i och blir dåsig av. Men... jag lyssnar på ljudbok i bilen till och från jobbet - och då är en sövande Nesser-röst direkt jobbig. Som jag har fått gnida mig i ögonen och slå mig själv på kinderna för att inte köra bil, ljudbok, Nesser och mig själv i diket eller över på fel vägbana...

Erik och Winnie kommer för att bo i en lägenhet på Carmine Street, Manhattan. Han skriver på en bok, hon målar tavlor. De klarar sig bra på de pengar Eriks tidigare böcker ger, men deras liv är inte bra. För sjutton månader sedan försvann nämligen deras dotter Sara, bortförd av en främmande man i grön bil utanför deras hem i Saaren.

Efter det har deras liv varit ett enda stort tomrum, en väntan på ett svar, ett sökande, och tystnad. De pratar inte längre med varandra om sånt som är viktigt. Winnie är övertygad om att Sarah fortfarande lever, Erik har gett upp hoppet men väntar ändå på något slags besked eller avslut. Nu börjar Winnie bära sig lite underligt åt - Erik ser henne på platser hon sedan förnekar att hon varit på, och så småningom erkänner hon att hon nu vet att Sarah lever, men att Erik måste ge sig till tåls någon vecka till innan han kan få veta hur och varför.

Omväxlande med Manhattan-dagarna får vi höra om Erik och Winnie fram tills nu - hur de träffades, tidigare liv och vad "maskarna" är för några. Och så blir det ett mysterium som ska lösas, det där med Sarah. Men även om här faktiskt kommer en privatdetektiv och blandar sig i det hela så är det inte deckargrejen som är det viktiga. Det är huvudpersonerna, deras relation och liv, miljön runtomkring, förtvivlan och olika sätt att ta itu med den. Och så också personerna runt om Erik och Winnie, alla livsöden man skymtar.

Jag tyckte mycket om Maskarna på Carmine Street. Det är på något sätt att vila i en stämning, det är ett liv bortom det jag själv har, en friare men ändå tommare vardag. Och så en stor sorg. Och även om inte själva Sarah-mysteriet är det viktigaste så tycker jag om att läsa om det, om letandet, om hoppet.


Titel: Maskarna på Carmine Street
Författare: Håkan Nesser
Ljudbok - uppläsning: Håkan Nesser
Utg år: 2009
Förlag: Albert Bonniers förlag
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Nesser är väldigt speciell, jag har aldrig lyssnat på honom, men även texten är så där avkopplande och lugn. Trots att det ibland faktiskt handlar om mord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han har en förmåga att låta helt vanliga vardagsgöromål låta rogivande, och jag blir lugn och tillfreds av att läsa. Även om egentligen inte något händer.

      Radera